Dřínovskou hospodu po soukromníkovi před dvěma lety převzala obec. Úspěšně funguje a je zisková

2. duben 2019 08:30

Původní majitel hospody v Dřínově na Kroměřížsku skončil podnikání kvůli zavedení EET. Obec ji chtěla zachovat, a tak ji odkoupila a úspěšně provozuje sama

Obecní hospoda s obecním hospodským funguje v Dřínově na Kroměřížsku přesně dva roky. Pokud by ji obec  nekoupila, tak na vesnici, kde žije asi čtyři sta padesát lidí, by pohostinství skončilo. Tehdejší majitel nechtěl přejít pod systém elektronické evidence tržeb. Dřínovští budovu koupili, opravili a zajišťují její provoz. Hospoda prosperuje a stále je mírně zisková. Štamgasti dávají první pivo. Jsou vděční, že hospoda v Dřínově, nebo jak místní říkají na Dřínově, zůstala. 

Dominik Hejč začala kariéru obecního hospodského s otevřením restaurace. Bylo mu devatenáct, dnes jedenadvacet. Mladého hospodského si všichni pochvalují. "Nejvíce lidí chodí pátek sobota, přes léto. Na zahrádku a před hospodu. Máme i zahrádku za hospodou a tam tak jednou za čtrnáct dní grilujeme. A je to poznat na tržbe," popsal Hejč. Mladého hospodského si všichni pochvalují. "Vloni se tady vytočilo 40 tisíc piv, a lahvových bylo necelých devět tisíc prodaných," vyčíslil z hlavy bez dlouhého váhání Dominik Hejč. Dodal, že nedávno do hospody pořídili šipkový automat. "Takže tady pořádáme i turnaje," dodal. 

Dřínovskou hospodu úspěšně už dva roky provozuje sama obec

Podle dřínovského starosty Miroslava Štěpánka se rozhodli provozovat hospodu, aby zachovali kulturní tradice v obci. "Nějaký ten zisk pro nás nebyl úplně podstatnou věcí. Výdělek není nějak podstatně vysoký. Bavíme se o několika desítkách tisíc korun," uvedl starosta. Za loňský rok byl čistý zisk hospody asi 50 tisíc korun. "My jsme trvali na tom, že ta hospoda si musí sama na sebe vydělat a nechtěli jsme ji z obecního rozpočtu nijak dotovat," vysvětlil Štěpánek. I přes nevelký zisk, jsou podle něj v obci spokojeni, protože tradice byly zachovány. 

Obec platí hospodského a další tři externisty na částečný úvazek. Dřínovští hospodu nedávno opravovali. V plánech je teď ještě výměna oken a další zvelebování.

Dřínovskou hospodu úspěšně už dva roky provozuje sama obec

autor: pes
Spustit audio