Dražší elektřina, voda a skokově více za odpady. Takový bude rok 2019

2. leden 2019 06:00

Rok 2019 s sebou přináší avizované zdražování. Nahoru jde cena elektřiny, kupříkladu v Humpolci ale také cena za svoz odpadů. A na silnicích bude více autobusů.

Každé cvaknutí vypínačem teď bude pro obyvatele Vysočiny dražší, než dosud. Elektřina v kraji podle Martiny Slavíkové, tiskové mluvčí největšího zdejšího distributora - společnosti E-ON, podraží místy až do 10 procent.

„I my jsme nuceni reagovat na dlouhodobě nepříznivý vývoj ceny elektřiny na burzách, proto jsme upravili ceníky vybraných produktů v průměru o 9%. Zvýšení ceny se dotýká pouze klientů, kteří nemají fixované ceny energie.“

Cena vody

Dráž tak vyjde třeba i uvaření obyčejné kávy, víc totiž lidé zaplatí i za základní surovinu na tento nápoj - vodu.

Vodné a stočné poskočí nejvíc na  Žďársku - bezmála o pět korun. Cena tam už atakuje stokorunu za kubík. Naopak nejlevnější vodu budou mít lidé na Pelhřimovsku.

Svoz odpadu

A v některých místech Vysočiny musí občané počítat i se zdražením vývozu odpadů. Týká se to třeba Okříšek, Chotěboře nebo Humpolce.

„Do letoška byly ty odpady za 600 korun na hlavu a bude to 780 korun. Je to značnější zdražení. Neustále se zvedají náklady na odpady, s tím, že do budoucna bude asi končit skládkování. Takže v podstatě už se připravujeme trochu do budoucna, tak abychom pak nemuseli příliš skokově zdražovat,“ obhajuje zdražení odpadů jako investici do budoucna humpolecký starosta Karel Kratochvíl (ODS).

Více autobusů

Rok 2019 ale přinese i některé výhody. Třeba v dopravě. Autobusy na trase Jihlava - Brno budou ve všedních dnech jezdit mnohem častěji, než dosud, potvrzuje mluvčí kraje Jitka Svatošová.

„Nově tak v relaci Jihlava - Brno přibude 28 autobusových spojů v každý pracovní den. Je potřeba zdůraznit, že se téměř všechny jízdní řády na téhle trase mění. A platí to nejvíc pro Velké Meziříčí, kde se změnila i zastávka.“

Dopravu do moravské metropole bude zajišťovat hned několik dopravců. Ti, stejně jako ostatní řidiči, alespoň prozatím nemusí kalkulovat se zdražováním pohonných hmot. Jejich cena totiž už několik týdnů na Vysočině mírně klesá.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související