Dramatická jelita hrají zpívají a píší literární texty

11. květen 2018

Reportáž z inscenace Okolek souboru Dramatická jelita.

Dramatický kroužek s názvem Dramatická jelita při Cyrilometodějském gymnáziu a Střední odborné škole pedagogické na Lerchově ulici v Brně založila před deseti lety Zdeňka Kučerová (nar. 1985), absolventka oboru Divadlo a výchova na Divadelní fakultě JAMU v Brně.

Z kroužku se postupně stal divadelní soubor, který vytváří autorská představení, jež inscenuje v divadlech (např. Polárka) či jiných inspirativních prostorách (dům básníka Josefa Chaloupky na Chaloupkově ul. v Brně).

Zdeňka Kučerová je režisérkou většiny projektů a usiluje o to, aby se studenti seznámili s různými divadelními postupy, žánry a technikami. Všechna představení, rekvizity i nápady vycházejí z osobností studentů, a jsou tedy vždy autorská.

Členové souboru si tak mohli vyzkoušet monolog (představení Každá – monology žen na svatbě), site specific projekt Poslední melodie v domě básníka Josefa Chaloupky a v nejnovějším představení s názvem Okolek práci v celoobličejové masce.

Soubor Dramatická jelita, představení Okolek.

Představení Okolek vzniklo původně jako výstup z týdenního pohybového soustředění, které se konalo v srpnu 2017 v Ostrově u Macochy pod vedením Janet Prokešové. Soubor však s režisérkou pokračoval ve zkoušení další půlrok a 10. prosince se konala premiéra autorské pohybové inscenace Okolek v divadle Polárka.

Režisérka představení Janet Prokešová (nar. 1984) je absolventka Divadelní dramaturgie na JAMU v Brně a členka experimentálního divadla Dʼepog, které se stalo v roce 2011 objevem roku na festivalu příští vlna / next wave. Svou práci charakterizuje jako „metodu psycho-fyzického tréninku“ a tvorbu „autorských představení v nedivadelních prostorech“.

V inscenaci Okolek hraje čtrnáct herců a dva muzikanti. Nejedná se o pantomimu – v představení zaznívá i mluvené slovo (historky ze studentského života, citace z poezie apod.). Janet Prokešová zmínila, že proto, že členové souboru měli málo zkušeností s pohybovým divadlem, bylo třeba se v představení opřít o jejich silnou stránku, a tou je hudba a slovní projev.

Dramatická jelita totiž neprezentují jen své herecké dovednosti v divadelních představeních, ale mají i kapelu a mnozí členové píšou literární texty. Soubor proto pořádá i koncerty a tzv. Literárně hudební autorské komponované večery.

Jsem přesvědčena, že o Dramatických jelitech ještě hodně uslyšíme, a že stojí za to sledovat jejich tvorbu.

autor: Eva Schulzová
Spustit audio

Související