Dotaci na zajištění péče dostane desítka malých lékáren v kraji

11. březen 2019

Desítkám lékáren v malých obcích hrozil zánik. Zdravotní pojišťovny se je proto rozhodly podpořit, aby zachovaly lékárenskou péči i v hůře dostupných oblastech. V kraji příspěvek dostane zhruba desítka provozoven, které splnily určité podmínky. Takzvaná bonifikace pomůže zachránit třeba i lékárnu v Dolní Lutyni na Karvinsku.

Lékárna v Dolní Lutyni je z roku 1911 a uvnitř je i částečně i původní vybavení. „Když jsem lékárnu v roce 2007 kupovala, situace nebyla až tak špatná, obraty byly slušné,“ říká zdejší lékárnice Miroslava Konečná.

Už několik let ale zdejší lékárna má ekonomické problémy. Podle Miroslavy Konečné je odstartovaly třicetikorunové poplatky za recept, které kraj proplácel ve svých nemocničních lékárnách, což vedlo k odlivu pacientů. „Tím se rozběhl ten koloběh. A do toho ještě začaly expandovat lékárenské řetězce, které mají úplně jiné nákupní ceny. Takže rok od roku je to horší,“ dodává lékárnice.

Pomoc takovým lékárnám nabídly zdravotní pojišťovny a skoro 60, které splňují podmínky, už vybraly. „Cílem toho programu je udržet dostupnost lékárenské péče i v menších obcích, kde jsou to často lékárny, které nespadají pod větší řetězce,“ říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Jak velký bude příspěvek pro lékárnu v Dolní Lutyni, Miroslava Konečná zatím přesně neví. Věří ale, že díky tomu bude i nadále moct lékárenské služby v obci nabízet.

„Kdybych lékárnu zavřela, tak mí pacienti musí jezdit do Bohumína nebo do Orlové. Určitě by to nebyla žádná katastrofa, ale ne všichni mají tu možnost. Jsem ráda, že nemusím zavírat, protože s některými pacienty mám až rodinný vztah. Prostě je to vesnice,“ říká.

Mezi podpořenými lékárnami v Moravskoslezském kraji jsou i provozovny ve Vendryni, Fryčovicích či Hati.

autor: iha
Spustit audio

Související