Dopravní podniky zaplatí příští rok víc za energii a palivo. Jízdenky zatím nezdraží

Dopravní podniky v Česku se potýkají s nárůstem cen energií a pohonných hmot. Například brněnský dopravní podnik teď hledá dodavatele elektřiny na příští rok. A předpokládá, že za ni zaplatí třikrát víc než dosud. Spolu s plynem, naftou a teplem firmu čekají výdaje o 280 milionů korun vyšší.

Většinu peněz zřejmě uhradí město Brno ze svého rozpočtu. A to jako kompenzaci, kterou firmě každý rok poskytuje. Na letošní rok to bylo přes dvě miliardy a sto milionů korun. Dá se tedy očekávat, že na příští rok to bude víc. Generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek řekl, že firma taky poslala na magistrát návrh na omezení některých spojů, což by mohlo znamenat menší úspory. Co podle Havránka a ani podle vedení města není v plánu, tak zdražování jízdenek. Alespoň zatím. Konkrétní řešení by měli brněnští radní projednávat 20. října.

Dopravní podnik bude platit nejvíc peněz za elektřinu, tam je podle Havránka navýšení trojnásobné na asi 150 milionů korun na rok. Alespoň se to tak jeví z nabídek dodavatelů. Zdražil taky zemní plyn do autobusů a zároveň nafta. Dohromady je to 250 milionů korun. A k tomu ještě 30 milionů korun za topení. Dopravní podnik kupuje teplo od brněnských tepláren, které ale minulý týden oznámily, že od 1. listopadu o čtvrtinu zdraží.

Čtěte také

Situace u jiných dopravních podniků

Sdružení dopravních podniků České republiky zveřejnilo údaje za čtyři největší dopravní podniky. Praha očekává navýšení provozních nákladů o 560 milionů korun. Ostrava až o 150 a Plzeň až o 40 milionů. Generální ředitelé firem se shodují v tom, že situace na trhu s energiemi je teď velmi nepředvídatelná, a to i kvůli krachům některých společností jako třeba nedávno Bohemia Energy. Největší potíž je hlavně u nákupu elektřiny pro tramvaje, trolejbusy, případně metro. A pak u rostoucích cen zemního plynu a taky nafty pro autobusy.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související