Domov svatého Františka využívá v těchto dnech několik desítek lidí bez domova

Sprchu, kuchyňku i sociální poradenství nabízí lidem bez domova Domov svatého Františka v Plzni. Teď v zimě je kapacita naplněná a denně tam nocuje zhruba 65 zájemců.

V Domově svatého Františka můžou zájemci nejen přenocovat, ale část z nich se tam vrací i přes den do takzvaného denního centra. Jakmile začne provoz, nádvoří Domova se rychle začne plnit a hned po vstupu do budovy se u okénka kanceláře lidé bez domova evidují.

„Klienti, když sem přijdou a zapíší se, jdou na místnost denního centra. Udělají si kávu, čaj či něco k jídlu, anebo mohou využít poradenství se sociálním pracovníkem. V posledních týdnech je opravdu plno, takže všechna lůžka máme obsazená. Plus teď, když je zima, přibíráme klienty na takzvanou teplou židli. I kapacita těchto židlí, kterých tu máme 25, je teď hojně naplněná,“ vysvětlila zástupkyně vedoucího Domova svatého Františka v Plzni Eva Moulisová.

Možnost teplého zázemí v zimě si klienti centra pochvalují

Denní centrum funguje odděleně pro ženy a pro muže. Jedním z klientů je i Miroslav Porubský: „Do centra chodím v podstatě každý den. Udělám si kávu, v kuchyňce si uvařím něco k jídlu a podívám se na televizi. Je to hodně dobrá věc. Místo aby člověk venku mrznul a nevěděl kam, je tady člověk spokojený.“

Během dne mají klienti možnost navštívit sociální pracovnice. Ty s nimi řeší nejrůznější problémy. „Nejčastěji nás klienti navštěvují, co se týká zajištění nových občanských průkazů, zdravotních kartiček a jiných dokladů. Dále jim pomáháme se zaregistrovat na úřadu práce, dostanou informace o pracovních agenturách, popřípadě s nimi dohledáváme i jiné pracovní nabídky. Teď v zimě je to hodně i o zdravotním stavu klientů. Ti, kteří například berou antibiotika a je prokazatelná horečka, je potřeba jim v centru umožnit celodenní režim,“ uvedla sociální pracovnice Jana Rákosníková.

V centru aktuálně nocuje kolem 65 lidí bez domova, z toho část je na lůžku a část na takzvané teplé židli. Kvůli špatnému počasí se lidé no zařízení vracejí i přes den.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio