Domácí medicíny pomohou léčit bolest v krku, nachlazení i opary

6. únor 2017

Doba rýmy, kašle, nachlazení i bolavých krků je tady. Máme pro vás návody na medicíny, které vám pomohou a nestojí skoro nic. Na vlastní kůži je vyzkoušeli posluchači Babských rad.

Pondělní babské rady Apetýtu už mají pevné místo ve vysílání. V době, kdy z nosu teče každému druhému a další lidé mohou pro bolest v krku sotva polykat, by se vám možná mohly některé tipy, které moderátorky nasbíraly od posluchačů, hodit.

Většinou jde o rodinné recepty používané při léčbě nachlazení, ale i oparů po celé generace. Posluchačky a posluchači se o ně teď podělili s námi a vy je můžete také vyzkoušet. Najdete tu nejen obligátní likéry ze slivovice, ale i různé obklady a sirupy vhodné pro děti.

A máme pro vás i babské rady k poslechu – konkrétně díl, který se věnoval posilování imunity, nezapomeňte si jej poslechnout!

Upozorňujeme, že domácí léčba je vhodná pouze u méně závažných onemocnění a pro (jinak) zdravé jedince. Pokud vás trápí vleklejší zdravotní potíže nebo trpíte nějakou chronickou nemocí, určitě navštivte svého lékaře a léčbu s ním proberte.

Léčíme se (nejen) slivovicí

S NACHLAZENÍM ZATOČÍ osvědčená kombinace: slivovice – med – citrón. Jeden z našich posluchačů doporučuje smíchat 100 ml slivovice, lžíci medu a šťávu z jednoho citrónu a užívat před spaním.

PROTI BOLESTI V KRKU A SLABOSTI HLASIVEK zkuste tip paní Markéty Kubátové: Smícháme slivovici (či jiný dobrý destilát) a med v poměru 2 díly slivovice a 1 díl medu. Vše dáme do sklenice a čas od času, pro dobré rozpuštění, se sklenicí pohneme. Užívá se jedna štamprle denně a může se využít i mimo nemoc. Dobré sladké silné pití (není to takzvaný tlamolep).

Bylinné likéry

RECEPT NA ZÁZVOROVÝ LIKÉR pro nás měla posluchačka z Mutěnic, která si ho nemůže vynachválit jako prevenci proti různým virózám. Potřebujeme 125 g čerstvého strouhaného zázvoru, 125 g medu, 1 citrón nakrájený na kolečka a ½ litru alkoholu dle vlastní volby. Vše dáme do skleněné, nebo nerezové nádoby a občas zamícháme. Celkem necháme zaležet 3 dny. Poté přecedíme do sklenic a dáme do chladu. Je tam sice usazenina, ale ta není na závadu-naopak. Užíváme preventivně po lžičkách nebo štamprličkách.

MEDICÍNA PRO ZMÍRNĚNÍ OSTEOPORÓZY: Připravíme si 6 čerstvých vajec, šťávu z 2 kg citrónu a touto šťávou vejce ve sklenici zalijeme, aby byla úplně ponořená. Zhruba za 6-10 dní se skořápka rozpustí a my přidáme 4-5 lžic medu a zalijeme vodkou. Užíváme ráno na lačno 1 lžíci a večer před spaním rovněž.

Medicíny bez alkoholu vhodné i pro děti

BOLEST V KRKU TAKÉ ZLIKVIDUJE medicína, kterou naší posluchačce dávala jako dítěti maminka: do kompotové misky dostala dvě lžíce másla, med a šťávu z jednoho citrónu a po lžičkách užívat.

PROTI KAŠLI pomůže černá ředkev. Nakrájejte ji na plátky a posypte cukrem a užívejte šťávu po lžících.

Čtěte také

ABY NÁS NEPŘEPADL KAŠEL, je dobré preventivně užívat tymiánový sirup. Potřebujeme na něj 1 sáček tymiánu, 200 g krystalového cukru a 200 ml vody. Vodu svaříme s cukrem a vaříme asi 20 minut. Pak přidáme tymián a ještě krátce povaříme. Přecedíme, uchováváme v chladu a užíváme 1 lžičku 5 x denně.

Obklady a koupele

BÍLÁ LILIE NENÍ JEN NA OKRASU, můžeme ji použít třeba proti ušním zánětům. 4 květy lilie (můžeme sebrat klidně v době, kdy už odkvétá) naložíme do slivovice. Necháme luhovat asi 3 měsíce, poté dáme na gázu a vložíme do ucha.

LILIE PROTI OPARŮM: květ nastříháme, zalijeme slivovicí a pak dle potřeby přikládáme na opar.

PŘED NACHLAZENÍM NÁS UCHRÁNÍ ZÁZRAK Z CIBULE: a nemusíme ji vůbec jíst. Stačí odříznout kořínky a vrchní část a propíchat vidličkou, nebo třeba pletací jehlicí. Necháme takto na tácku na skříni a až cibule vyschne, vyměníme ji.

ČISTĚ SÁDLOVÝ OBKLAD: Pruh plátýnka namažeme vepřovým sádlem a na něj nastrouháme vrstvičku muškátového oříšku. Překryjeme dalšímu pruhem, ovážeme na noc krk a ještě ovážeme teplým šátkem.

KDYŽ POCÍTÍME POČÍNAJÍCÍ NACHLAZENÍ, stačí dát do lavoru teplou vodu a do ní kelímek plnotučné hořčice. Do lavoru pak ponoříme nohy.

autoři: Zuzana Plíšková , ska
Spustit audio