Dolní Branná chce kvůli bezpečnosti chodců vybudovat chodník podél vedlejší silnice do Jilemnice

24. březen 2019 09:26

Cesta po vedlejší silnici pro obyvatele Dolní Branné u Vrchlabí směrem na Jilemnici bude bezpečnější. Obec plánuje stavbu chodníku. Jeho výstavba bude rozdělena do dvou let. První část by mohla být hotova do konce letošního roku. Náklady mají dosáhnout k 12 milionům korun. 

Paní Marie vyšla ze svého domu a namířeno má k vlakové zastávce. Jde pomalu po hlavní silnici, neustále se ohlíží.

V Krkonoších 'štětují' chodníky. Jako za starých časů. Letos se opraví 30 kilometrů lesních cest

Letní sezóna umožňuje stavební práce a opravy na cestách v Krkonoších

Dělníci už začali se stavbou kamenného chodníku na staré Bucharově cestě na Horních Mísečkách. Rekonstruovat budou například i chodník přes Úpské řašeliniště nebo cestu od boudy U Bílého Labe k Luční boudě. Turisty proto čekají některá omezení.

„Chodím tak, jak mám. A když vidím nějaké auto, tak už jdu raději do příkopu, uhýbám se. Je tady opravdu velký provoz," líčí, jak je tu hustý provoz a dodává, že se po hlavní silnici bojí chodit.

Podobně mluví i maminka Petra, které jde po silnici a za ruku vede svou dceru.
„My chodíme většinou zadem. Ale pokud jdeme například z krámu a nechce se nám jít zadní cestou, tak jdeme po hlavní a řidiči tady s auty létají jak blázni."

„Bezpečnost, to potřebujeme ve vsi nejvíc. Provoz se nám zvedá nejen po hlavních, ale i na vedlejších komunikacích," říká starosta Libor Čvančara z ODS.

A dodává, že tato silnice je poslední, u které chodník chybí.
„Máme kolem hlavních dvojkových a trojkových komunikací chodníky hotové."

Chodník, Třebíč - Stařeč

Výstavbu chodníku, plánuje obec rozdělit do dvou etap. Ta první povede od obchodu s potravinami k vlakové zastávce.
„A pak by to mělo pokračovat směrem od železniční zastávky až k hranicím Horní Branné, kde bude navazovat na tamní chodník, který pan starosta z Horní Branné také plánuje," doplňuje Libor Čvančara.

Celkové náklady na výstavbu chodníku se vyšplhají k 12 milionům korun. První úsek by mohl být hotový do konce letošního roku, ale záležet bude, jak rychle se podaří vyřídit potřebné dokumenty a povolení.

„Záleží na tom, jak se dokážeme dohodnout s dotčenými orgány, protože je to ve fázi projektování," dodává Libor Čvančara.

Chodník bude pochopitelně osvětlený a povede po pravé straně směrem na Jilemnici.

Spustit audio

Související