Doklady od zboží, jeho označení a odebrání vzorků. To řeší veterináři u masa dováženého z Polska

6. únor 2019 09:37

I dnes budou u česko-polských hranic společné hlídky celníků, policistů a veterinářů. Kvůli kauze z minulého týdne se zkaženým polským hovězím kontrolují kamiony, které k nám přiváží maso. Hlídky jsou na několika místech v Moravskoslezském, Libereckém, Pardubickém a také Královéhradeckém kraji.

Policisté a celníci dalekohledem u hraničního přechodu v Náchodě-Bělovsi vyhlíží kamion s polskou značkou, který za malou chvíli zastaví na parkovišti před bývalou celnicí.

Hlavní úlohu ale mají při těchto kontrolách veterináři. Ti se zaměřují na živočišné produkty, teď především na převážené maso.

Maso a jeho role v naší výživě. Je konzumace masa nezbytná, nebo jej můžeme něčím nahradit?

Výživový specialista Lukáš Vaníček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Výživový specialista Lukáš Vaníček v naší radioporadně na téma: maso a jeho role v naší výživě.

„Zkontrolujeme zboží a doklady k němu. Označení zboží a jeho původ, podmínky přepravy. Zboží kontrolujeme i fyzicky. Někdy je samozřejmě kamion zaplombovaný, ale protože je tady celní správa, tak můžeme kamion odplombovat," popisuje Jiří Vrubel z hradecké krajské veterinární správy.

U masa může i odebrat vzorky a zjistit tak, jestli v něm nejsou přítomny bakterie salmonely a nebo antibiotika.
„Vzorky, které odebereme, ještě dnes odejdou do Státního veterinárního ústavu. První výsledky mohou být už do 24 hodin. My zde v průběhu roku provádíme kontroly pravidelně, dá se říct jednou dvakrát měsíčně namátkově. Těch pochybení je relativně málo a většinou jsou administrativního charakteru. Není to tak, že bychom tady našli nějakou zásilku vyloženě závadného masa."

Jako reakce na kauzu se zkaženým polským masem, kdy se ho do Česka dostalo zhruba 300 kilogramů podezřelého hovězího, jsou ale v těchto dnech kontroly rozsáhlejší. Jen v Královéhradeckém kraji jsou současně na čtyřech místech.

„Policie tady provádí zejména vytipování míst a zastavování vozidel. Policisté potom také provádějí běžnou dopravní kontrolu, kontrolu vozidla, jestli je všechno v pořádku i po této stránce," říká za policii Eva Prachařová.

Policisté tady nezastavují jen nákladní auta s polskou značkou. Pozornosti hlídek neujdou ani řidiči z jiných zemí, včetně Česka.

Veterináři s policií a celníky kvůli kauze s polským masem kontrolují kamiony u hranic s Polskem. Fotografie z Královéhradeckého kraje

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související