Dohody o spolupráci podepsali v Luhačovicích zástupci Zlínského, Trenčínského a Žilinského kraje.

24. září 2005

Žilinský samosprávní kraj je v regionálním partnerství nováčkem. S Trenčínským už Zlínsko dlouhodobě spolupracuje na řadě přeshraničních projektů. Jak ale zdůraznil hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš, smlouvy se budou pravidelně obnovovat na základě změn v legislativě obou států.

Dohody podle něj vytvořily rámec budoucí spolupráce v oblasti školství, dopravy, podnikatelských vztahů, ale i například průjezdnosti záchranky či hasičů přes česko-slovenskou hranici.

Generální konzul Slovenské republiky v Česku Ivan Nejezchleba připomněl, že ve Zlínsko-Trenčínském pohraničí probíhá největší projektová výměna. Už dříve byly podepsány smlouvy Žilinského a Moravskoslezského kraje, Zlínského kraje s Trenčínským a Jihomoravského s Trnavským a Bratislavským.

Předseda Trenčínského samosprávního kraje Štefan Štefanec je přesvědčen, že oběma stranám prospěje lepší dopravní spojení do vnitrozemí. Už dříve iniciovali zrovnoprávnění přechodů v oblastech Střelná - Lysá pod Makytou a Drietoma - Starý Hrozenkov. Mezivládní dohoda ovšem upřednostňovala přechod v oblasti Púchovské doliny rychlostní komunikací R6.

Každý další přechod přes hranici je podle něj dobrý. Prioritní je ale napojení z české strany na slovenskou dálnici D1. Tam je třeba zlepšit oblast harmonizace jízdních řádů nebo dopravního propojení. Aby se stávající bariéry zcela odstranily a lidé vůbec neměli pocit, že žijí v příhraniční oblasti.

autor: rv
Spustit audio