Dobrý den, majore Gagarine! Šedesát let od letu prvního člověka do vesmíru připomněl Český rozhlas Brno speciálním vysíláním

7. duben 2021

Je to 60 let, co sovětský kosmonaut Jurij Gagarin jako první člověk na světě vzlétl do vesmíru a v lodi Vostok 1 za 108 minut obkroužil zeměkouli. Tuto celosvětově významnou událost jsme připomněli společně s brněnskou hvězdárnou speciálním online programem.

Rekonstrukcí letu prvního člověka do vesmíru posluchače i diváky provedl odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl. Kurátor sbírek letectví a kosmonautiky Technického muzea Brno vlastní sbírku podpisů všech lidí, kteří byli ve vesmíru a nechybí v ní ani ten úplně první – Jurij Alexejevič Gagarin.

U mikrofonu vyzpovídal moderátor Jiří Kokmotos našeho jediného kosmonauta Vladimíra Remka. A do improvizovaného studia na brněnské hvězdárně přišel i Petr Kapoun ze společnosti SAB Aerospace, která v Brně vytváří komponenty pro rakety a k družicím. A jak si připomněli Gagarina v Rusku? To prozradil generální konzul ruské federace v Brně Alexander Alexandrevič Kalačev.

Atmosféru celé akci dodal rozhlasový Big Band Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviče.

autor: Jiří Kokmotos

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka