Dobruška chce získat do svého majetku studijní středisko Karlovy univerzity

27. červen 2018 10:15

Dobruška má v plánu získat do svého majetku budovu školícího střediska Karlovy univerzity v Solnické ulici. Záměr odkupu budovy schválili na svém posledním zasedání městští zastupitelé. O budoucím využití objektu se bude jednat, ve hře je hned několik variant.

Školící středisko Karlovy univerzity má svůj provoz ukončit k 31. prosinci letošního roku.

Poliklinika v Dobrušce se po letech vrátí do majetku města. Lékaři tak zůstanou na jednom místě

Poliklinika v Dobrušce se vrátí do majetku města

Budova polikliniky v Dobrušce bude nově patřit městu. To využilo nabídky stávajícího vlastníka k prodeji a na posledním zasedání zastupitelstva schválilo odkup zdravotnického zařízení do svého majetku. Dobruška za budovu polikliniky zaplatí 10 milionů 700 tisíc korun.

O záměru Univerzity celou budovu prodat se zástupci města dozvěděli neoficiální cestou, říká nezásvislý starosta Dobrušky Petr Lžíčař: „Bohužel tedy od zaměstnanců. Kterým vedení univerzity oznámilo, že budou pracovat pouze do konce roku. Takže jsem okamžitě kontaktoval rektora Karlovy univerzity a sešli jsme se na schůzce, kde potvrdil ten nezměnitelný záměr budovu prodat."

Radnice chce nákupem budovy zamezit tomu, aby se objekt dostal do rukou spekulantů, kteří by v Dobrušce vybudovali ubytovnu pro dělníky. Zastupitelé mají strach, že by se tím zhoršila bezpečnostní situace ve městě a tak v tomto bodě našli společnou řeč napříč politickým spektem.

„Všichni zastupitelé jsme byli celkem zajedno v tom názoru, že je potřeba tuto budovu městem odkoupit. Aby nevznikly žádné jiné možnosti těch ubytoven, které se tady nabízí," vysvětluje zastupitelka Helena Sedláčková z KSČM.

Budova školícího střediska Karlovy univerzity v Solnické ulici v Dobrušce

Město nyní ustanoví pracovní skupinu, která bude řešit vhodné využití objektu, kde by měl z části zůstat zachován hotelový provoz. V Dobrušce je totiž nedostatek ubytovacích kapacit.

Další možnosti využití nastiňuje starosta Petr Lžíčař: „Uršitě je jedním z možných záměrů sestěhování celého městského úřadu, který sídlí v šesti budovách, do jednoho objektu. Další možností je nějaké zařízení pro seniory, nebo nějaké startovací byty a podobně."

Město by univerztní objekt mělo získat za odhadní cenu 36 milionů korun. Nákup bude radnice financovat ze svého rozpočtu bez nutnosti úvěru.

Město by mělo budovu převzít do svých rukou 1. ledna příštího roku.

Spustit audio

Související