Dobrovolníci v Židlochovicích vyrazili na pomoc přírodě. Vlha pestrá zahnízdí ve vhodném prostředí

2. březen 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Ani chladno a sněžení nezabránilo dvěma desítkám dobrovolníků v Židlochovicích na Brněnsku, aby se vydaly na pomoc přírodě. V areálu, kde hnízdí chránění ptáci – vlhy pestré, odstranili dobrovolníci náletové keře a stromy.

Vhodné prostředí pro hnízdění vzácných ptáků vytvořila skupina dobrovolníků v Židlochovicích

Vzácní, pestře zbarvení ptáci si hloubí hnízdní nory v kolmých stěnách bývalé cihelny. Ty ale postupně zarůstají rostlinami a hlína se sesouvá. Vlhy přitom potřebují dobrý výhled a volný výlet.

„My, co máme pily, budeme vyřezávat a ostatní budou ty keře odklízet a odhazovat.“ Jiří Zapadlo dělá riziková kácení a ořezávání stromů ve městech. „Takže mě sem přizvali na vyřezávání a taky okopávání svahů – postupem času to ujíždí a zarůstá trávou. Je potřeba, aby byl svah kolmý a aby tam vlhy mohly začít budovat hnízda,“ dodává.

Vzácná a barevná

„Vlhy si vyhrabou noru několik desítek centimetrů (někde se uvádí skoro až metr), tam mají hnízdní kotlinku, kde vyvedou mláďata,“ popisuje židlochovický veterinář Pavel Forejtek, který zhruba před třiceti lety stál u zřízení přírodního parku Výhon nad Židlochovicemi. „My se jim snažíme pomoci alespoň tím, že jim připravíme biotop. Ten ptáček je trošku větší vrabec, nebo kos. A krásně barevný!“

Logo

V současné době hnízdí v Židlochovicích mezi 15-20 páry vlh. „Vždycky z okna vidím i ty nory, mám dalekohled, tak to pozoruju – mám takovou soukromou pozorovatelnu,“ říká Milena Moudrá, která bydlí přímo naproti hnízdišti vlh. „Je to moc příjemné a je to i pěkný pohled, když stojíte dole, podíváte se na oblohu, tak jsou vidět i ty jejich barvičky.“

Vlhy pestré přiletí ze svých zimovišť v dubnu. Místo pro hnízdění budou mít připravené.

Ptáci si hloubí nory v kolmých stěnách bývalé cihelny v Židlochovicích
autor: gaj
Spustit audio

Související