Dobré pití dělá dobrá sklenice. Z čeho pít víno nebo whisky?

Výběr sklenice může být věda. Spárovat správný druh s nápojem, aby vyniklo maximum chuťových vjemů, není vlastně jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Přečtěte si návod, který představí základní záchytné body v nepřeberném množství tvarů a velikostí.

Jinou sklenku vyžaduje víno bílé a jinou červené. Jedno mají ale společné, sklenice k podávání vína volíme tenkostěnné a zásadně z čirého skla, aby šlo správně posoudit barvu a čistotu vína. Používají se sklenice s tenkou stopkou, aby se sklenice nemusela držet za stěnu a víno se zbytečně nezahřívalo.

Víno si zaslouží správnou sklenici

Bílá vína jsou méně aromatická než červená, proto mají trochu vyšší nároky na tvar sklenice. Sklenice na bílé víno bývají menší, nejdůležitější je ale zužující se hrdlo. Sklenice by tvarově měla připomínat tulipán. Právě kónický tvar hrdla umožní vínu plně rozvinout jeho aroma. Čím méně aromatické víno, tím menší sklenice.

červené víno, alkohol, sklenice

Na červené víno je nejvhodnější sklenice s kulatějším kalichem, který je nahoře otevřenější. Aroma se v ní rozvine dostatečně, díky větší vzdálenosti od nosu bude mít vůně dostatek času smísit se s alkoholem.

Sekt si nejlépe vychutnáme z vysoké štíhlé sklenice, které se říká flétna. A pozor - dobré víno ve špatně zvolené sklenici nebude mít možnost vám nabídnout vše, co nabízí, a vy se tak můžete ochudit o část požitku z jeho pití.

Sklenice na koňak

V tom případě neuděláte chybu, když sáhnete po sklence s krátkým stonkem kombinovaným s velkou plochou sklenice. Tuto sklenku můžete držet i tak, že její tělo držíte v dlani. Nápoj se pak lehce zahřívá a vy si můžete vychutnat i jeho vůni. Někdy se také koňak podává ve sklenici, která je položená na další s horkou vodou.

Sklenka alkoholu (ilustrační foto)

Pokud servírujeme likéry, naléváme je do misek na krátké stopce a o malém obsahu, půl deci nebo ještě méně. Naproti tomu pro pálenky jsou určené sklenky o malém obsahu a krátké stopce, ale vyšší, štíhlejší.

Whisky, to je moje gusto

Jako u všech nápojů, ani u whisky se odborníci nemohou shodnout, která sklenice je nejvhodnější. Asi nejznámější je klasický válcový tvar (tumbler), který se hodí k běžnému popíjení, ale není vhodný k ochutnávání whisky. Někteří odborníci doporučují sklenky podobného typu jako na koňak. Mají zaoblený uzavřený tvar, ve kterém více vynikne aroma.

Protřepat, nemíchat

Sklenice na martini a koktejly má miskovitý trojúhelníkový tvar s opačným efektem než skleničky na perlivá vína. Podporuje rychlejší uvolňování bublinek z nápojů a mnohem víc než jakákoli jiná sklenička uvolňuje aroma nápoje do okolí. Právě proto se často využívá pro podávání koktejlů a vermutů, jako jsou například Martini Dry ozdobené olivou, Cinzano s kůrou z limety nebo pověstný Cosmopolitan či Manhattan.

pivo, sklenice piva, pivo na pultě, pitný režim/ilustr. obr.

Mnohdy se sklenička musí před přípravou koktejlu speciálně upravit. Například se na několik hodin uloží orosená do mrazáku, aby na povrchu kalíšku vznikla tenká vrstva ledu, nebo se okraj skleničky potře citronem a následně posype cukrem. Sklenička na martini musí být vždy dokonale čistá a vyleštěná, bez zbytků mycích prostředků a vody.

I pivu sluší pěkná sklenka

Pokud si budete pořizovat sklenice na pivo, rozhodně zapomeňte na velké půllitry. Je historicky dáno, že pivní sklenice nemají žádné stanovené zásady pro tvar nebo velikost. Důraz se klade spíše na praktičnost. Neuděláte chybu, když zvolíte menší sklenice o obsahu dva až tři decilitry, protože i pivo jako každý jiný nápoj si zaslouží servírování a konzumaci z adekvátních sklenic. V žádném případě návštěvě nenalévejte do reklamních sklenic.

autor: Zdeňka Kabourková