Dobrá zpráva pro milovníky cykloturistiky přichází z Kroměříže

24. září 2006

Pomocí vodorovného a svislého značení zajistí radnice cyklistům pohodlný a bezpečný průjezd historickým centrem.

Nejpozději od začátku října budou moci vyznavači cyklistiky bez problémů projet Kroměříž až ke koupališti Bajda. Jak upřesnila kroměřížská místostarostka Olga Sehnalová, mnohé části tohoto úseku přitom byly dosud pro cyklisty buď jen jednosměrné nebo dokonce úplně zavřené: "Měla by to být trasa, která ulehčí cyklistům průjezd centrem města.

Měla by začínat na Vejvanovského náměstí a částečně umožnit oboustranný průjezd pěší zónou, tedy Vodní ulicí, ale pouze asi 50m po odbočku do ulice Ztracené, která je v současnosti pro cyklisty obousměrně neprůjezdná. Tudy by se měli dostat k zámku, projet Sněmovním náměstím, ulicemi Na kopečku, Na sladovnách a dostat se až ke koupališti Bajda.

Jde spíše o legalizaci stávajícího stavu. Mnoho cyklistů, kteří jezdí na koupaliště, jede zpět v protisměru naprosto neřízeně, takže naše filozofie byla alespoň vyznačit tuto trasu tak, aby průjezd mohl být legální a pokud možno bezpečný pro ně i pro chodce. Je to otázka vzájemného respektu a ohleduplnosti. Např. ve Vodní ulici, v pěší zóně, je povoleno zásobování, takže auta tam najdete také. Domnívám se, že kolizní situace budou v minimální míře. Pokud jde o Ztracenou ulici, tam ta frekvence podle mého názoru není z hlediska pěších ani cyklistů příliš velká, takže tam bych problém neviděla."

"Značená cyklotrasa bude dlouhá asi kilometr. Původně jsme měli v plánu protažení této cyklostezky až na ulici Na Lindovce přes ulice Třebízského a Kojetínskou, ale domníváme se, že bude lépe ji vést vnitřními uličkami přes Resslovu a Chobot. Problém ovšem nastává hned na začátku Kojetínské ulice, ta je totiž v majetku Zlínského kraje. Tam ale dlouhodobě nemůžeme nalézt vůči cyklistům společnou řeč z hlediska přijatelného řešení," postěžovala si závěrem kroměřížská místostarostka Olga Sehnalová.

autor: pes
Spustit audio