Do ulic Zlína se vrátily sdílené elektrokoloběžky. Stále nemají parkovací stanoviště, takže je lidé nechávají kdekoli

27. duben 2022 12:29

S příchodem jara lidé ve Zlíně mohou opět bez omezení využívat elektronické sdílené koloběžky. Bohužel je často nechávají na nevhodných místech.

Do Zlína se po zimní přestávce vrátily sdílené elektrokoloběžky. Ani po několika měsících se ale zástupcům vedení města společně s provozovatelem služby nepovedlo vyřešit, kde budou povinná parkovací místa. Koloběžky tak stále lidé mohou odložit kdekoliv. Odložené koloběžky je tak možné vidět nejen na chodnících, ale i na krajích silnic, před vjezdy do domů nebo na trávnících.

Zástupce provozovatele této služby Eaglescoots Patrik Zaoral uvedl, že firma aktuálně čeká na vyjádření města. To má podle něj už od října seznam vybraných parkovacích míst, který má nyní schválit. Poté by mělo firmě trvat zhruba dva týdny, než parkoviště zaznačí do aplikace, kterou uživatelé koloběžek používají. Pro uživatele to bude znamenat to, že nebudou moct nechat koloběžky kdekoliv, ale budou je muset zastavit na některém z daných parkovacích míst. Pokud by to neudělali, aplikace jim strhne větší obnos peněz než za klasickou jízdu. Podle Patrika Zaorala to budou ověřovat jak pomocí GPS, která je v koloběžce zabudovaná, tak pomocí fotek, které musí uživatelé po skončení jízdy udělat.  Parkovacích míst by přitom ve Zlíně a blízkém okolí mělo být mezi 140 a 160.

Podle primátora Zlína Jiřího Korce z hnutí ANO město s provozovatelem po celou dobu spolupracuje. Vhodná parkoviště vybírali totiž také cyklokoordinátoři zlínské radnice. S tím, že musí město seznam parkovacích míst schválit, ale nesouhlasí. Podle něj mohl provozovatel služby parkovací místa pro koloběžky stanovit jako povinná už na začátku letošní sezóny.

Kdy tedy dojde ve Zlíně k zavedení parkovišť pro koloběžky, to zatím není jasné.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související