Do ulic Brna se vrátí tramvaje s praporky

5. červenec 2018

Brněnský dopravní podnik obnoví desítky let zapomenutou tradici. Ve významné dny vyjedou do ulic moravské metropole znovu tramvaje vyzdobené praporky. Českému rozhlasu Brno to potvrdil ředitel podniku Miloš Havránek. „Stane se tak ještě letos,“ řekl.

Dopravní podnik v těchto dnech objednal výrobu malých státních vlajek, praporků se symbolem Brna a dopravního podniku. „My jsme všichni tak trošičku fandové. Tramvaj je symbol, je to něco, co ulice zdobí, je to zároveň symbol zodpovědné dopravy,“ podotkl Havránek.

Poprvé k výročí vzniku Československa

Praporky se na tramvajích objeví poprvé letos 28. října k výročí vzniku Československa. Pro dopravní podnik přípravy nebyly jednoduché – jeho pracovníci museli nejen vybrat vhodný materiál, ale také zajistit všechny souhlasy pro příslušné úpravy tramvají.

Umístění praporků i jejich podobu konzultovali například s kolegy ve Vídni, kteří stále podobnou výzdobu používají.

V ulicích moravské metropole jezdí více než tři stovky tramvají, doplnění výzdoby přijde řádově na desetitisíce korun. Změna zatím nezasáhne autobusy ani trolejbusy, naopak na lodích jsou prapory tradiční výzdobou.

Lidé vlajky na budovách vítají

V průzkumech veřejného mínění lidé podpořili, aby si Česká republika vlajkami připomínala důležitá výročí a svátky. V zatím posledním průzkumu agentury STEM/MARK k 65. výročí osvobození označilo vyvěšováním vlajek na veřejných budovách za správné 84 procent Čechů, Moravanů a Slezanů.

V průzkumu zadaném loni Českým rozhlasem ale jen 12 procent z tisícovky uvedlo, že je třeba při výročí osvobození Československa sami určitě vyvěšují.

S praporky Brno oslaví i velké výročí

„Důvodem je i nadcházející 150. výročí vzniku městské hromadné dopravy,“ připomněl generální ředitel. Ta začala v Brně jezdit jako v prvním městě na území dnešní České republiky a předehnalo tím i Prahu a další velká města. Brněnská koňka patřila mezi první i v celém tehdejším Rakousko-Uhersku, takže na příští rok chystá Brno velké oslavy.

Vlaječky mívaly v Brně i jiná vozidla. Takto vypadají na muzejním trolejbuse

Návrat vlajek je pro Brno skutečně návratem, ještě na přelomu osmdesátých a devadesátých let je vozily tramvaje a některá další vozidla nejen o svátcích, ale také třeba v době veletrhů. V sortimentu původně nechyběly ani vlajky rudé. Nově kupované tramvaje však neměly ani zařízení na jejich upevnění.

Už teď lze praporky vidět při výjezdech takzvané retrotramvaje T2 vyrobené v roce 1959, kterou dopravní podnik upravil do původní podoby právě kvůli nadcházejícím výročím.

První vlaječky už vozí renovovaná historická tramvaj T2 z roku 1959.

Spustit audio

Související