Do Teplic nad Bečvou jezdí lidé nejen za léčivými prameny, ale i za zajímavou architekturou

14. listopad 2019

Lázně Teplice nad Bečvou zaznamenal do své mapy už učitel národů Jan Amos Komenský. Proslavila je teplá minerálka, která léčí různé neduhy. Kromě toho má také „na svědomí“ vznik unikátní aragonitové výzdoby v podzemních jeskyních a také nejhlubší zatopené propasti na světě. Největšího rozmachu se lázně dočkaly za první republiky. Důkazem je řada funkcionalistických staveb uznávaných českých architektů.

Teplice nad Bečvou leží na nábřeží řeky Bečvy, které je také spojnicí se sousedním městem jménem Hranice. Lázně jsou po celé generace místem svátečních vycházek a výletů. Obklopuje je totiž překrásná příroda a hned několik rezervací. Během sezóny láká návštěvníky prohlídka Zbrašovských aragonitových jeskyní a v posledních letech míří lidé i na druhý břeh řeky Bečvy. Tam se na kopci ukrývá nejhlubší zatopená sladkovodní jeskyně světa – Hranická propast.

Lázně se ale mohou pochlubit i zajímavou architekturou. Zvlášť z časů první republiky. Funkcionalistické stavby totiž navrhovali přední čeští architekti. Stejně tak samotnou kolonádu a její dominantu, lázeňský dům Bečva od architekta Karla Kotase. Z novější historie víme, že v roce 1997 je vážně poškodily povodně. Dnes už mají za sebou obnovu a jsou místem, kde se lidé zastavují na kávu či lázeňské oplatky.

Lázeňský dům Praha v Teplicích nad Bečvou

Pozornému pozorovateli neunikne ani řada drobnějších staveb. Kašen, soch a bust. Upoutá třeba dvojice volavek u vodního prvku nebo kulatý altánek s mramorovým pítkem u Galašova pramene. I v tomto případě jde o dílo Karla Kotase. Tady se určitě nezdráhejte ochutnat zdejší teplou minerálku. V lázních léčí nemoci srdce a cév a pohybového aparátu.

Celé lázně jsou protkané značenými chodníky. Na cedulích jsou vyznačené i cesty k jednotlivým sanatoriím. Jen kousek od kolonády objevíte lázeňský dům Praha, o kousek dál stojí Slovenka, Janáček a další. Prohlídka lázeňské architektury rozhodně stojí za to. Nabízí pohled na nejrůznější prvorepublikové styly, které naše architekty proslavily daleko za hranicemi vlasti.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.