Do Senátu míří Jan Tecl a Michal Kortyš, oba z ODS

13. říjen 2018 10:51

Voliči v senátních obvodech Chrudim a Svitavy rozhodli. Ve druhém kole senátních voleb bodovali zástupci ODS.

Volební účast ve volebním obvodu Chrudim byla 19 procent a v senátním obvodu Svitavy 15 procent.

V senátním obvodu číslo 44 Chrudim porazil Jan Tecl z ODS se ziskem 64 procent hlasů Daniela Hermana z KDU-ČSL. Ten získal 36 procent hlasů.

Jan Tecl je český politik, ekonom a podnikatel, od roku 2016 zastupitel Kraje Vysočina, od roku 2010 starosta města Havlíčkův Brod, předtím v letech 2006 až 2010 radní města, člen ODS.

Podle Tecla zřejmě voliči preferovali kandidáta s větší vazbou na region. "Myslím si, že chtěli místního, protože tady zatím nikdy nebyl místní senátor. Možná, že to byla věc, ke které se nakonec přiklonili," řekl dnes ČTK Tecl. Má zároveň šanci stát se znovu starostou. "V případě, že by k tomu došlo, vyzkouším, zda tyto dvě funkce bude možné skloubit, a pokud to půjde, budu se o to snažit," dodal Tecl.

Podle Hermana mohla svázanost s regionem v rozhodování voličů hrát roli. Dalším faktorem mohl být vzestup obliby ODS na celostátní úrovni. "Myslím, že to byl poctivý a vyrovnaný souboj do poslední chvíle. Pan Tecl zvítězil a má moji gratulaci," uvedl Herman.

I na Svitavsku nový senátor

Senátorem za volební obvod číslo 50 Svitavy bude Michal Kortyš z ODS. Se ziskem 60 procent hlasů porazil Pavla Havíře z ČSSD. Ten od voličů obdržel 40 procent hlasů.

Michal Kortyš je český politik a podnikatel, v letech 2006 až 2014 starosta města Litomyšle, od roku 2016 zastupitel a náměstek hejtmana Pardubického kraje, člen ODS.

Kortyš si chce alespoň část ze zbývajících dvou let funkci náměstka hejtmana ponechat, aby dokončil rozpracované úkoly, řekl ČTK. "Mám nějakou práci, kterou musím dodělat, ale pokud to stihnu dřív, je možné, že odejdu dříve, než mi skončí mandát. Že bych to ale zítra položil, to ne," uvedl ke svému působení na krajském úřadě Kortyš.

Jako jeden z prioritních úkolů zmínil dokončení výběru dopravce pro regionální železniční dopravu. Za svým vítězstvím v senátních volbách vidí své dřívější působení v pozicích starosty a místostarosty Litomyšle, nyní i ve funkci náměstka hejtmana.

autor: nov | zdroj: ČTK
Spustit audio