Do muzea Techmania v Plzni se vrací expozice o špionech a detektivech

13. leden 2012

Už více než tři roky funguje v Plzni interaktivní muzeum Techmania. Vzniklo v bývalém areálu Škodovky a jeho cílem je - formou hry a vlastního prožitku - přiblížit návštěvníkům matematické, fyzikální nebo chemické zákony a principy. Nyní se do Techmanie vrací oblíbená „špionážní“ expozice TOP SECRET.


Expozice TOP SECRET zábavným způsobem představuje základní kriminalistické a špionážní metody, jako je balistika, daktyloskopie, pylová analýza, ale třeba také kódování dokumentů nebo odposlechy.

Populární dánsko-belgická expozice, kterou v západní Evropě a České republice viděly již statisíce zájemců o vědu a techniku, se do plzeňské Techmanie vrací po půl roce. V mezidobí působila v Ostravě.

Údržbář Michael Diestler při montáži expozice TOP SECRET

Montáž technicky náročné expozice znamenal nápor pro tým zaměstnanců Techmanie . Například přívody elektřiny a datové kabely je třeba vést horem, což je v prostoru obrovské haly složité. Navíc každý z desítek interaktivních exponátů potřebuje speciální zacházení. Montážní práce skončí o tomto víkendu, v ostré verzi bude expozice TOP SECRET spuštěna 16. ledna. V Techmanii zůstane do června 2012.


Techmania Science Center prorazila se svou interaktivní expozicí TOP SECRET i v prestižní soutěžní přehlídce popularizace vědy SCIAP 2011, kterou vyhlásilo Středisko společných činností Akademie věd ČR. Soutěžila ve třech kategoriích z pěti a získala dva tituly.


Techmania Science Center oslovila v roce 2011 svými aktivitami, popularizujícími vědu a techniku, celkem 72 488 lidí. Z hlediska návštěvnosti byl v uplynulém roce pro Techmanii nejvýznamnější 28. říjen, kdy si do science centra našlo cestu na 2 600 návštěvníků.

Pracovníci Techmanie v loňském roce kromě pořádání putovních i permanentních expozic, přednášek, či vědecko-technických show také začali jezdit přímo do škol Plzeňského, Karlovarského, Jihočeského kraje a také do Prahy. Tímto způsobem se originální metody popularizace vědy rozšířily mezi téměř 9 000 žáků a studentů základních a středních škol.

Techmania přivítala 28. října 2011 na 2634 návštěvníků

Velký zaznamenaly krátkodobé putovní výstavy, jako např. německá hudební expozice Music4Kids nebo imaginativní PLAY českého umělce Petra Nikla.
Pro rok 2012 připravuje Techmania vedle výstav, nových programů pro školy a podobně také vystavení unikátního historického trolejbusu 3Tr3, který bude po náročné sedmnáctiměsíční rekonstrukci představen na přelomu května a června.

autor: lum
Spustit audio