Do Krkonoš se na oslavy Silvestra chystají tisíce návštěvníků. Můžete být mezi nimi

28. prosinec 2018 10:10

Oslavit Silvestra v Krkonoších plánují i letos tisíce lidí. Hotely a penzióny ve Špindlerově Mlýně i v Peci pod Sněžkou mají většinou plno a sehnat na silvestrovský večer místo v restauraci s programem se povede spíš už jen výjimečně, přesto ale může mít smysl o případné cestě na hory v tomto termínu uvažovat. 

VIDEO: Národní parky slaví Silvestr bez petard a ohňostrojů. Za porušení hrozí pokuta až 10 tisíc

01031071.jpeg

Na území všech čtyř národních parků České republiky, tedy NP Šumava, NP Podyjí, NP České Švýcarsko a Krkonošského národního parku, se oslavy příchodu Nového roku musejí už podruhé obejít bez zábavní pyrotechniky. Novela zákona č. 114 o ochraně přírody a krajiny ji zakazuje na celém území národních parků a to včetně obcí. 

I přesto, že většina hotelů a penziónů je dlouho dopředu vyprodaná, pořád ještě se jak ve Špindlerově Mlýně, tak v Peci pod Sněžkou dají najít volná místa.

Hoteliéři například uvolňují některé nevyužité rezervace, říká Eva Krejčí z Infocentra Turista v Peci pod Sněžkou: „Silvestr se pohybuje od 500 až například po 2 000 korun na osobu, záleží co je právě v danou dobu aktuálně v nabídce. Ubytovatelé volají podle toho, jak jim hosté dojíždějí. Případně jim vypadne celá skupina, nebo jeden, dva pokoje. A my jsme hned schopni je nabídnout dalším zájemcům."

Rébus s názvem Silvestrovský pobyt na horách

Zajištěním ubytování jste ale vyřešili jen jednu část rébusu s názvem "Silvestrovský pobyt na horách".

00964494.jpeg

Druhá část vás čeká po příjezdu, pokud nemáte hotel s vlastním parkovištěm.

Rozhodně se nevyplatí parkovat mimo vyznačená místa

Už v těchto dnech jsou parkoviště v Peci pod Sněžkou hodně plná a už ve Velké Úpě vás zastaví obsluha parkovišť s dotazem, kam jedete - pokud nemáte v centru města zajištěné místo, nemá smysl tam pokračovat.

Foto z prvního lyžování v sezóně 2017-18

Ve Špindlerově Mlýně je situace o něco lepší, velkých záchytných parkovišť je tam víc, ale jedno mají obě střediska společné - nevyplatí se parkovat mimo vyznačená místa. Jednak hrozí pokuta a jednak byste případně zkomplikovali práci silničářům.

Vedoucí trutnovského cestmistrovství Údržby silnic Milan Baxa upozornil i na to, že takový řidič pak může mít problém s tím, aby vůbec odjel: „Podle zákona ho my odtáhnout nemůžeme. Akorát, že se k tomu vozidlu přihrne sníh, pokud nějaký napadne. Takže nám bude dělat spíš problémy při zimní údržbě komunikací. Stává se to docela pravidlem. Potom tedy voláme policii nebo městskou policii a ti nám pomáhají tento problém odstranit."

Jaké novinky vás čekají v Krkonoších? Skiareály investovaly před sezónou 130 milionů korun

Lanovka na Monínci

Skiareály v Krkonoších investovaly do nadcházející zimní sezóny přes 130 milionů korun. Největší výdaje mělo středisko ve Špindlerově Mlýně a Skiresort Černá hora-Pec. Nejvíc peněz směřovalo do modernizace zasněžování, zlepšení komfortu pro lyžaře a do údržby, oprav a novinek ve vozovém parku.

Ve Špindlerově Mlýně funguje městská policie každý den jen do devatenácti hodin, pak ale případně zasáhne Policie České republiky. Do Pece pod Sněžkou zajíždí 24 hodin denně strážníci z Trutnova. V obou místech se může v krajní situaci stát, že vám auto i odtáhnou.

Podle Jana Bábika, který má u trutnovských strážníků na starosti prevenci, se to děje jen v jednotkách případů za sezónu, ale o to je pak situace složitější - odtažené auto můžete najít třeba právě až v Trutnově: „Pokud by byla výjimečná situace, tak městská policie má samozřejmě oprávnění nařídit odtah vozidla. Problém je potom s hlídaným parkovištěm."

Policisté i strážníci jako každoročně varují i před dalším problémem - krádežemi. A nejde jen o lyže nebo lyžařské vybavení. Výjimkou nejsou krádeže věcí z aut nebo dokonce odcizení celých automobilů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související