Dnes je první svátek vánoční. Čas klidu a rodinné pohody

Dnes je 25. prosinec, první svátek vánoční nebo také Boží hod vánoční. Křesťanský svět si připomíná narození Ježíše Krista.

Snoubenci Josef s Marií se vydali do Betléma, aby se nechali zapsat při sčítání lidu a právě tam se Ježíš narodil. A tak jej Marie zavinula a položila do jeslí, protože pro ně pod střechou už nebylo místo.

Naši předkové tento den rozjímali a připomínali si příchod Ježíše na svět v posvátném tichu. Podle tradice se nepracovalo, dokonce se ani nestlaly postele. V domě nesmělo viset žádné prádlo, to by totiž přineslo neštěstí.

Čas se trávil s těmi nejbližšími a ani se nechodilo na návštěvy. Co se jídla týká, v mnohých rodinách se jenom dojídaly zbytky z bohatého štědrovečerního stolu. A myslím, že ve spoustě rodin to tak zůstalo dodnes.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.