Dluhy v manželství vyřeší rozvod? Co je předmanželská smlouva a zúžené jmění manželů

5. listopad 2018

JUDr. Martin Zbořil v naší radioporadně. Tentokrát na téma: dluhy v manželství. Vyřešíme je rozvodem? A co je předmanželská smlouva nebo zúžené jmění manželů.

Právní poradna: JUDr. Zdeněk Rudolecký - Odpovědnost za dluhy v manželství

01018703.jpeg

Radioporadna - JUDr. Zdeněk Rudolecký - právní poradna - Odpovědnost za dluhy v manželství - nejasnosti ve výkladu Občanského zákoníku - Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Rozsah společného majetku manželů a způsob jeho spravování je obecně upraven v občanském zákoníku a majetkové vztahy mezi manželi tak mohou fungovat i bez smluv uzavřených před vstupem do manželství nebo pozdější dohodou mezi manželi.

Uvažujete o svatbě a chcete se vzít? Mějte na paměti, že partnerství a manželství nemusí být v praxi to samé. Předmanželská smlouva upravuje společné majetkové poměry manželů po svatbě.

Od uzavření sňatku manželé nabývají majetek do jejich společného jmění. Podle občanského zákoníku se jedná o zákonný režim a zjednodušeně lze říct, že až na výjimky, jako je např. dědictví nebo darování, jsou věci nabyté za trvání manželství oběma manželům společné.

JUDr. Martin Zbořil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

Manželé, kteří chtějí nabývat majetek jinak, než stanoví zákon, mají možnost upravit si vzájemné majetkové vztahy smlouvou ve formě veřejné listiny - notářského zápisu. Jedním ze smluvených režimů je režim zúženého společného jmění. V tomto režimu si mohou manželé upravit vzájemná práva k těm věcem movitým i nemovitým, které za trvání manželství nabyli do společného jmění.

Celou radioporadnu s JUDr. Martinem Zbořilem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související