Divoká prasata v Bavorském lese a na Šumavě jsou pod drobnohledem. Důvodem je africký mor

1. únor 2022 16:24, aktualizováno

Na jedinečném projektu sledování divokých prasat pracují odborníci z Národního parku Bavorský les. Deset divočáků migrujících mezi Bavorským lesem a Šumavou loni vybavili obojky s vysílačkami. Údaje z nich vědci využijí v boji s nebezpečným a velmi nakažlivým africkým morem, který zabíjí jak divoká, tak domácí prasata. K dispozici už jsou první výsledky projektu, které přinesly řadu zajímavých informací.

Prase divoké

„Získali jsme informace o tom, kam až prasata ze svých domácích okrsků odcházejí. Chodí často přes hranice z Německa do Čech. Dokonce máme jedno divoké prase, které za den ušlo skoro 20 kilometrů. Zjistili jsme, že jsou prasata schopná během krátké doby vystoupat i na šumavské vrcholky, například na Černou horu a podobně. Už teď je jisté, že případná ochrana proti africkému moru bude muset být přeshraniční,“ řekl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Všechna získaná data se budou shromažďovat a vyhodnocovat. „Projekt je úplně na začátku. Kolegové v Německu obojkovali deset divokých prasat. Dalších třicet bude následovat, abychom měli dostatečné množství informací. Potom budeme veškerá zjištění analyzovat, dávat dohromady a samozřejmě předávat dalším orgánům, které by s tím měly být seznámeny,“ vysvětlil Jan Dvořák.

Myslivci neloví, ale fotí

O projektu sledování prasat byli informováni i myslivci a lovci, kteří fungují v okolí Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava. Ví, že divočáky s obojky nemají lovit. „Někteří z nich se dokonce spontánně přidali do takového monitoringu a posílají nám fotografie ze svých fotopastí s údaji, kde bylo prase s výrazným žlutým obojkem zachyceno. I to jsou pro nás cenné informace,“ popsal Jan Dvořák.

Projekt sledování divokých prasat bude pokračovat i v dalších letech, kdy budou v Národních parcích Bavorský les a Šumava shromažďovány podrobné údaje o chování divokých prasat, velikosti domovských oblastí nebo třeba o sezónních migracích divočáků.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio