Divadelníci mají svátek. Kroměřížští ochotníci si vychovali diváky a mají vyprodané představení

Divadelníci celého světa dnes slaví svůj den. Vznikl na počest někdejší pařížské přehlídky s názvem Divadlo národů.

Poprvé se slavil už v roce 1962. Připomínají si ho scény jak profesionální, tak ochotnické. Jednou z nejúspěšnějších ve Zlínském kraji je Divadelní spolek Kroměříž.

Principál kroměřížských ochotníků Jiří Kašík je u divadla už téměř čtyřicet. „Na naše první představení chodili rodinní příslušníci a přátelé. Teď hrajeme pět představení po sobě a máme vyprodáno,“ říká Kašík.

Téměř třicet let je u ochotníků Jana Štěpánová. Divák se podle změnil, a to k lepšímu. Aspoň ten kroměřížský. „My jsme si diváky trošku vychovali, nenabízeli jsme jenom komedie,“ říká.

Ovčáček čtveráček porazil Cimrmana. Zlínské divadlo slaví rekordní rok 2017

03797093.jpeg

Za celý loňský rok si do zlínského divadla našlo cestu téměř 150 000 diváků, což je o 13 000 více než v roce předešlém. A kabaret Ovčáček čtveráček byl v kinech úspěšnější než Divadlo Járy Cimrmana.

Rozdíl vidí Jana Štěpánová i v propojení profesionálních a ochotnických divadel. Dnes je to spolupráce běžná, amatéři vypomáhají na profesionálních scénách a u ochotníků si občas zahrají profesionálové, často tam režírují.

Ochotníci se dnes také častěji objevují ve filmech nebo různých reality show soukromých televizí. Zrovna Jana Štěpánová si zahrála například v Románu pro muže nebo filmu Sněženky a machři po 25 letech.

„V zásadě nám nic nechybí, máme někdy problémy s přílivem těch mladých zájemců,“ říká Kašík. „Jsou spolky, které to mají velice těžké. Kroměřížským se ale bohudík žije dobře,“ dodává Jana Štěpánová.

Čtěte takéPoslechněte si, jaké to je, když herci hrají ve školní třídě. Slovácké divadlo nabízí úču, která musí pryč

autor: pes

Související