Díla vybraných výtvarníků zkášlí Ústav sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka v Brně

Společnost přátel Moravské galerie v Brně a Ústav sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka připravili mimořádný projekt s názvem Místa setkávání. Do tamního parku a mezi pavilony budou umístěna umělecká díla vybraných výtvarníků, kteří jsou ochotni zdarma vytvořit a realizovat návrh speciálně pro toto prostředí.

Ústav má rozlehlý areál a byla snaha zhumanizovat toto prostředí, aby se tam obyvatelům líbilo, vysvětlila Ludmila Horáková z Moravské galerie. Podle ní vyšel nápad z myšlenky známého nedávno zesnulého brněnského architekta Zdeňka Chlupa. Ten chtěl do areálu umístit lavičky vytvořené předními českými výtvarníky. Vznikla by tak místa, na kterých by se mohly děti v parku setkávat.

Moravská galerie rozšířila tuto myšlenku o artefakty různého typu, které by ovšem měly pořád plnit ideu místa setkávání. Oslovila tedy přední české výtvarníky, prof. Kurta Gebauera a Václava Fialu z Klatov, kteří k tomu účelu cíleně vytvořili svá díla. Do budoucna by chtěla galerie uměleckými díly ozvláštnit i další místa Na Kociánce.

Oslovení výtvarníci byli podle Ludmily Horákové velice vstřícní a milí, jen je trochu trápilo umístění jejich děl v daném prostoru. Kociánka má totiž mnoho pavilonů a v areálu se v současnosti hodně staví. Ale jinak prý byli nápadem nadšeni a zejména pan Fiala, který už tam svou zvonici dokončil, byl okouzlen tím, jak s ním spolupracovaly tělesně postižené děti.

Václav Fiala také chtěl, aby zvon, který bude umístěn na jeho zvonici, nesl poselství pro tento ústav. V této souvislosti oslovil dalajlámu a poprosil ho o poselství, které bylo pak na zvon odlito. V překladu zní: " Nechť je mi dopřáno zde pobývat, pokud zem a nebe potrvají, abych mohl snímati strasti z tohoto světa."

Spustit audio