Diagnóza modelář (14/16)

3. prosinec 2018

Letecké modelářství je staré jako letectví samo. Vždyť první balóny, bezmotorová ale i motorová letadla se postupně vyvíjely nejprve jako modely. Na nich si mohli letečtí konstruktéři ověřit funkčnost, doladit detaily a až poté se do nich posadili lidé.

Kolem roku 1909 se ve světě začaly objevovat první významní průkopníci letectví a s nimi zároveň přišlo i sportovní letecké modelářství. V českých zemích se v obchodech, hlavně v hračkářství začaly prodávat první modely letadel.

Zrod leteckého modelářství

Vitrína s modely

Netrvalo dlouho a modelářství se rozšířilo i u nás. Mezi významné postavy našeho modelářství před 1. světovou válkou patřili například Pavel Beneš, Miroslav Hajn nebo Jaroslav Přikryl.

Jejich jména se později proslavila i v leteckém průmyslu nebo dopravě. Tito a ještě jiní mladí nadšenci založili v roce 1913 Aviatický klub pro království České, ze kterého se později vyvinul dnešní Aeroklub České republiky.

Masarykova letecká liga

Velkým mezníkem ve vývoji leteckého modelářství u nás byl rok 1926, kdy vnikla Masarykova letecká liga. Ta totiž vzala modelářství pod svá křídla a na mnohých školách zřídila letecko – modelářské kroužky. Za velkým leteckým modelářským rozvojem stál i redaktor Mirko Musil. Ten v časopisu Mladý hlasatel vedl pravidelnou modelářskou rubriku.

Rudolfinum – dějiště modelářských závodů

Pracovní stůl modeláře

Jen někteří z vás tuší, v jakých kuriózních disciplínách se v rámci leteckého modelářství soutěží. Tušili jste například, že máme několikanásobného mistra světa v halových modelech? Modelech, které neváží víc jak jeden gram a se kterými se trénuje například v solných dolech a soutěží v pražském Rudolfinu?

V jakých dalších disciplínách se soutěží? Kdo byl historicky prvním československým mistrem světa v leteckém modelářství? Kdo jsou to „kitaři“ a které modelářské soutěže jsou nejpopulárnější?

Soutěžní otázka

Správně odpověděla a výhercem se stala Denisa Šrámková, Prostějov. Všichni soutěžící, kteří odpověděli správně, pokračují v soutěži.

Ceny do soutěže věnovali ČSA, Letiště Benešov, Pecka Modelář s.r.o. a Letiště Kbely.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.