Dezert Studený čumák s banány
Tento týden nebudete potřebovat troubu. Připravili jsme pro vás nepečené recepty. Dnešní dezert má názvů a variací několik. Říká se mu třeba taky studený ježek a také studený pes. Dezert je celý čokoládový a vychlazený a studený čumák se mu říká proto, že jeho povrch ten psí čenich připomíná.
Budete potřebovat:
máslové sušenky
2 banány
300 ml smetany ke šlehání
500 g hořké čokolády
2 lžíce rumu
sekané ořechy
Postup:
1. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme z plotny a vmícháme do ní nalámanou čokoládu.
2. Mícháme do rozpuštění.
3. Formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fólií tak, aby přesahovala i okraje.
4. Na dno poté lžící rozprostřeme část čokoládové hmoty.
5. Pak klademe střídavé nalámané sušenky namočené v rumu, podélně rozkrojené banány a čokoládovou smetanu (můžeme přidat i trochu sekaných ořechů).
6. Zakončíme čokoládovou hmotou, překryjeme částí fólie a necháme přes noc v lednici. Po vyklopení odstraním fólii a krájíme na řezy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.