Devět z deseti reflexních pásek při loňských kontrolách České obchodní inspekce neobstálo

Devět z deseti kontrolovaných reflexních pásek porušovaly právní předpisy – takové jsou výsledky kontrol České obchodní inspekce z loňského roku zaměřené na ochranné prvky chodců.

V minulých letech podle inspekce stoupl počet reflexních pásků na trhu. Je to především kvůli novele zákona o silničním provozu, která začala platit v roce 2016. Podle ní musí chodci za snížené viditelnosti povinně nosit reflexní prvky – nejpoužívanějším z nich jsou reflexní pásky. Do obchodů se tak dostaly statisíce takových pásků. Podle prvotních kontrol ale většina z nich nesplňovala potřebné parametry. Proto v nich inspekce nadále pokračovala. Z výsledků ale vyplývá, že z necelých 40 druhů kontrolovaných pásek nevyhovělo 90 % z nich.

Jedno z porušení zákona bylo nedostatečné množství odraženého světla – takzvaná retroreflexe pásek. Na co si má člověk při nákupu pásky dát pozor, aby byl dobře vidět?

Dopravní policisté na Ústecku a Teplicku rozdávají reflexní pásky. Chtějí, aby byli chodci dobře vidět

Podle České obchodní inspekce by měl spotřebitel vybírat vždy takové pásky, které jsou opatřené povinnými údaji. Z kontrol je totiž patrné, že pásky, které na sobě mají označení CE, odráží dostatek světla a splňují tak normu. Tyto dvě písmena jsou povinným údajem, který na páskách určených pro ochranu při pohybu po krajnici nebo na neosvětlených místech musí být. Mnohdy totiž lidé pásky dostávají jako součást reklamních předmětů. Koupí je také pod jiným označením, jako například rozlišovací pásky. Na první pohled ale člověk nerozezná, jestli je odrazivost pásky dostatečná. Pokud člověk neví, jestli páska normy splňuje, neměl by ji podle inspekce z důvodu bezpečnosti používat.

Statistiky sražených chodců za snížené viditelnosti

Podle statistik jihomoravské policie byl počet sražených chodců za snížené viditelnosti loni na podzim dvojnásobný oproti roku 2017. Poslední případ z přelomu roku zároveň spojuje jedna věc – sražení chodci na sobě neměli reflexní pásky.

autor: Petr Tichý
Spustit audio