Děti z černobylské oblasti se léčí s dýchacími obtížemi na táboře na Šumpersku. Učí se také česky

19. červenec 2018

Ukrajinské děti z černobylské oblasti se léčí na letním táboře ve Václavově na Šumpersku. Více než 30 let po havárii jaderné elektrárny mají stále zdravotní následky. Do podhůří Jeseníků letos přijelo za čerstvým vzduchem více než 50 potomků českých krajanů.

Strany, dny v týdnu, roční období. To jsou první slova, která se snaží do své paměti vrýt ukrajinské děti. Zdaleka ne všechny se s češtinou setkávají poprvé. Třináctiletý Tolik je v Česku potřetí. „Jsem v České republice, protože se chci uzdravit a učit se češtinu. Chci jít do Česka studovat architekturu,“ snaží se říct česky.

Čtrnáctiletý Saša trénuje češtinu i doma. „Mluvím česky někdy s maminkou nebo s dědečkem. Maminka mého dědečka pochází z Brna, z Moravy,“ říká. Proč odešli na Ukrajinu, přesně neví.

Pobyt v podhůří Jeseníků pomáhá dětem z černobylské oblasti léčit dýchací obtíže

Podle učitelky Jany Valentové je čeština pro malé Ukrajince menší problém než by se mohlo zdát: „Často se mi stává, že když řeknu nějaké slovo, tak je to opravdu hodně podobné. Pro ně je fajn, že se učí anglicky, takže latinku znají, jen tam přidat ty háčky, čárky, kroužky.“

Kromě toho děti na táboře jezdí na výlety, učí se českou vlastivědu, chodí plavat. Pobyt na čerstvém vzduchu a hra na zobcovou flétnu jim pomáhá s dýchacími problémy. „Děti si vozí každoročně zdravotní dokumentaci z Ukrajiny a z ní vyplývá, že jejich zdravotní stav se vždycky po tom pobytu výrazně zlepší. A pokud je ten pobyt opakovaný, nejméně třikrát po sobě, jejich zdraví se tím značně zlepší,“ komentuje hlavní vedoucí Jaromíra Lónová.

Organizaci ozdravného tábora letos poprvé převzala Arcidiecézní charita Olomouc za podpory ministerstva zdravotnictví. Podle Lónové se účastníci tábora často v pozdějším věku do Česka vracejí za studiem, ať už na střední, nebo vysoké škole.

autor: mot
Spustit audio