Desítky tisíc lidí míří k Pulčínským ledopádům. Zůstávají po nich odpadky a ulámané rampouchy

V lokalitě není často není kde zaparkovat, lidé stojí ve frontách.

Ulámané rampouchy a odpadky. Takovou spoušť po sobě zanechávají někteří návštěvníci oblíbených ledopádů v Pulčínských skalách.

Ochránci přírody po nich proto musí každoročně uklízet. Od ledna do března navštíví malou přírodní rezervaci na Pulčíně přes čtyřicet tisíc lidí.

Zámčisko, Pět kostelů a Izby. Největší skalní město na Moravě najdete na Valašsku u obce Pulčín

Pulčínské skály skrývají pozoruhodné útvary

Jižně od Vsetína, nedaleko obce Pulčín ve Zlínském kraji, se nachází největší pískovcové skalní město v Karpatech - Pulčínské skály. Ve středověku stával na vrcholu skal hrad Pulčiny, dnes ho připomínají už jen schody vytesané do skály. K nejznámějším částem skalního města patří skály Zámčisko, Pět kostelů a Izby. Nacházejí se v nadmořské výšce 600 až 750 metrů, jejich výška je i 20 metrů a délka až 250 metrů.  Skalní labyrint je rozeset na úpatí kopce Hradisko.   

Podle člena stráže ochrany přírody Jaromíra Navrátila budou nyní ochranáři dohlížet na pohyb lidí ochranáři, neukázněné turisty chtějí pokutovat.

„Chodíme hlídat lidi, ne vodopády. Lidé jsou zvědaví, přelézají zákazy a pak se díví, že je musíme vykázat ven,“ uvedl Navrátil. Podle něj návštěvníci chodí k vodopádům špatně oblečení, nepřipravení na zimní podmínky. „Řešíme kvůli tomu čtyři, pět úrazů ročně,“ uvedl Navrátil.

Obec Francova Lhota vybudovala záchytné parkoviště za čtvrt milionu korun, náklady se vrátily do roka. Nyní chtějí zástupci obce společně s ochranáři lidi vést k tomu, aby se v rezervaci chovali slušně.

Pulčínské skály patří k největším skalním městům moravské části Karpat. Tvoří je skalní stěny, kamenné moře, sutě a pseudokrasové jevy.

V zimním období se, za příhodných podmínek, v kaňonu Ancona (jehož název zde kdysi dávno vytesali do skály trampové) tvoří několikametrové ledové rampouchy jedinečné svým zbarvením. Pozornost ale poutá také o kousek výš položený široký ledopád, který vypadá jako hora rozpuštěného karamelu.

Cedule v Pulčínských skalách
autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související