Den Romů

8. duben 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Od roku 1990 slaví Romové na celém světě svůj svátek v den založení Mezinárodní romské unie. Ta vznikla 8. dubna 1971 v Londýně. V České republice probíhají tyto oslavy od roku 2001 a organizuje je především občanské sdružení Athinganoi. Právě romskému mezinárodnímu svátku je věnována dnešní poznámka.

0:00
/
0:00

Je úterý 8. dubna. Na jedné straně běžný pracovní den pro většinu lidí, pro jiné je to ale den slavnostní. Osmý duben je totiž každoročně dnem Romů. Možná teď čekáte ožehavé zhodnocení soužití občanů mezi sebou, ale toho se nedočkáte, protože já mám na své spoluobčany originální názor - já je prostě všechny hážu do jednoho pytle, protože jsme obyvatelé jedné společné České republiky a jedné společné České republice odvádíme všichni daně. A jestli je někdo vyznáním křesťan, muslim, hinduista anebo národností třeba Turek, Maďar, Slovák nebo Rom, to je mi, s prominutím, srdečně jedno. Hlavní je, že se na mě mí sousedé každé ráno zasmějí a řeknou: "Ahoj, jak se máš?", a já mám radost z toho, že právě tito lidé jsou mými sousedy.

Jenže když už dneska máme ten velký den Romů, tak bych rád připomenul, jak se to stalo, že se z Indů stali Romové, kteří se časem vydali po celém asijském i evropském kontinentu a zakotvili mimo jiné i u nás. Možná, že to ledasco objasní o jejich povaze. Existuje několik hypotéz, proč opustili Indii, ale žádná není tak průkazná, aby se ji dalo uvěřit. Ovšem tahle domněnka se mi hodně líbila. Vychází z legendy o perském šáhu Bahramovi a indickém rádžovi Šankalovi. Bahram byl velmi dobrosrdečný král, který miloval své poddané. Jednou večer, když se vracel z lovu, míjel skupinu poddaných, kteří seděli v trávě a popíjeli při západu slunce. Dobrý král se jich zeptal: "Proč nemáte hudebníky?" Odpověděli: "Ó dobrý vládče, hledali jsme hudebníka, který by za svou hru nežádal více než 100 dirhamů. Ale nenašli jsme ani jednoho." Bahram napsal dopis indickému rádžovi Šankalovi, aby mu poslal 4 000 co nejlepších hudebníků. A Šankal je poslal. Šáh Bahram dal hudebníkům zem, krávy, osly a pšenici a řekl jim, aby ve dne pracovali a večer hráli jeho poddaným. Hudebníci ovšem nebyli zvyklí pracovat na poli, a tak obilí a krávy snědli, jenom osli jim zůstali. Bahram se rozzlobil, a řekl, že je nechce ani vidět, ať si jdou, kam chtějí. Od té doby ti lidé putují po světě.

Pěkná historie, viďte? A protože je právě dnes Den Romů, tak mi nezbývá než mým a vašim českým spoluobčanům popřát, aby ten den a nejen on byl plný pěkných vztahů , vzájemného přátelství a úcty.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.