Delikatesa parmigiano-reggiano, pravý italský parmezán

Tento sýr známe dobře i u nás v Čechách. Pochází ale z Itálie, kde ho vyráběli už před více než 2000 lety. Původní parmezán je výhradně z provincií okolo měst Parma, Reggio Emilia, Modena a v částích provincií Mantua a Bologna mezi řekami Po a Reno.

Na konci 15. století znali parmazán v celé Evropě, podával se snad na všech královských hostinách. Uleželý parmazán darovali Benátčané, jako velmi vzácný dar, sultánovi Constantinopolovi a všem diplomatům.

Sklad parmazánu

Už tehdy věděli, že parmazán se jí strouhaný nebo nakrájený na malé hrubší nepravidelné kousky. Dlouhá léta se parmezán vyráběl jen v Itálii a staralo se o to několik sýrařských rodů.

Jeden z nich dnes parmezán vyrábí i v Litovli na Moravě. I tam střeží originální postup výroby. Pokud sýr nesplňuje podmínky, je z kůry ofrézován typický potisk a už se dále nesmí prodávat jako originální parmezán.


Věděli byste, na co se nejčastěji přidává strouhaný parmezán?

a) na těstoviny – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) na chleba – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Cena SMS jsou 4 Kč. Hrajeme o 2 vstupenky i se sadou kuponů na konzumaci na Prague Food Festival po 450 korunách a také velká kuchařka WOK.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 13. května!