Dědí jméno i řemeslo. Nonnovi jsou hodináři už po sedm generací

26. listopad 2022

Hodinářství a klenotnictví Nonn v Litomyšli má nejdelší rodinnou tradicí ve městě. Jan Nonn živnost založil v roce 1862. Hodinám a šperkům se Nonnovi věnují dodnes.

V roce 1808 se litomyšlskému lékárnickému laborantovi narodil syn Vilém. Vyučil se hodinářem a svoji lásku k řemeslu předal i svým dvěma synům. Starší Jan se v roce 1862 vrátil z vandru a založil si hodinářskou živnost v Litomyšli. Bratr Vilém si zase otevřel hodinářství v Chrudimi. Právě odtud pocházejí i hodiny, které jsou po desítky let dominantou obchodu rodiny Nonnů na litomyšlském náměstí.

„Ty hodiny se natahují jednou za rok. Pocházejí z roku 1886. Tyhle roční hodiny jsem několikrát musel opravit, ale pořád jdou,“ vysvětluje pětaosmdesátník Vilém Nonn, zástupce páté generace hodinářů. Je to pravnuk Jana Nonna, který právě v roce 1862 založil v Litomyšli první hodinářskou firmu a v roce 1874 koupil dům na náměstí. V jeho přízemí na podloubí funguje obchod dodnes.

Výuční list i portréty předků

Prvorepublikový obchod nabízel šperky, hodinky, ale také optiku a dalekohledy. V roce 1949 byl znárodněn a rodina Nonnových přišla také o dům. Činnost zlatnictví v roce 1991 obnovil Vilém Nonn. „To jsem prostě musel udělat, byl jsem vyučený hodinář a ctil tradici. S rodinou jsme si vzali půjčky, postupně je spláceli a myslím, že dneska tu máme docela nóblovej krám, který má nejdelší rodinnou tradici ve městě,“ dodává Vilém Nonn starší.

Historický snímek výloh hodinářství Nonn v roce 1928

Kromě rodinných starožitných hodin v obchodě Vilém Nonn opatruje také zarámované historické výuční listy a velké fotografické portréty svých předků. I přes pokročilý věk Vilém Nonn stále opravuje hodinky, šperky a obsluhuje zákazníky. V obchodě se tak snaží pomoci svému synovi Vilémovi Nonnovi.

Hodinářství Nonn na velké podsíni v Litomyšli

„Dnes u nás spíše převládá prodej šperků. Klasické hodinky tak trochu ustoupily těm chytrým, ale myslím, že se ten trend znovu vrátí,“ říká Vilém Nonn mladší. V obchodě se ale můžete setkat i s jeho synem Matyášem. Ten se vyučil zlatníkem a nyní se dál vzdělává v oboru rytec. Jeho děda i táta Matyáše v obchodě s příjemnou atmosférou učí poctivému řemeslu. To aby rodinná tradice u Nonnů mohla pokračovat.

autor: BRA
Spustit audio

Související