Dechovka je můj denní chleba, přiznává talentovaný malér a zpěvák Pavel Karlík

17. leden 2023

„Na dechovce jsem odkojený, od malička jsme to měli doma, vyrůstal jsem v tom,“ říká Pavel Karlík. Pochází z Dolních Dunajovic a je to muž mnoha řemesel. Vracel lesk sakrální památce, ornamenty vymaloval zchátralou kapličku ve Staré Břeclavi. Ve volném čase také rád maluje krojové mašle a motýlky. A jeho velkou láskou je dechová hudba.

„Je potřeba znalosti a zkušenosti předávat dál mladší generaci. Zažil jsem spoustu umělců z folklorní branže, kteří se o svůj um nechtěli podělit a tajili ty své vychytávky. Ať už to byly malérečky, vyšívačky škrobičky a tak dále. Ale znám taky spoustu lidí, kteří to s hrdostí a s chutí předávají, protože ví, že tady nebudou věčně. Je potřeba, aby se folklor zachoval, aby to měl kdo dělat.“

Čtěte také

Je autorem nového CD s názvem Zachovej v srdénku, které v Apetýtu představil. „Legrúti nejsou moje domovská kapela, ale líbil se mi jejich hudební projev, jsou to mladí kluci a šla z nich energie. A několikrát mi hráli na hodech, když jsem stárkoval,“ popisuje vznik CD, na kterém posluchači najdou písničky s příběhem.

„Stařenka je o jedné mé známé – byla to paní, která šila kroje a pocházela z Charvatské. Já jsem z ní vždy cítil takovou krojovou prababičku. Písničku jsem složil během hodiny, když jsem nemohl spát,“ svěřuje se zpěvák.

Dechovka je pro někoho hudební žánr, kterému se vyhýbá a pro druhého přirozená součást české kultury a tradice, Pavel Karlík je její součástí a k lásce k dechovce se vyznává na svém prvním autorském CD. Jak moc je dnes oblíbená dechovka mezi mladými lidmi? Poslechněte si Apetýt!

Spustit audio

Související