David Beneš vyrábí kovový nábytek do bunkrů československého opevnění. Věci, které už nejsou

24. březen 2019 10:11

Na letošní turistickou sezonu se připravují nejen velká historická místa, ale i ta menší. Platí to například o objektech československého opevnění, o které se často starají skupiny nadšenců. Mezi takové patří třeba bunkr s označením TS 26 v Odolově na Trutnovsku, který spravuje Klub vojenské historie Odolov nebo bunkr TS 20 u Červeného Kostelce. 

David Beneš v garáži svého rodinného domu vyrábí dobový vojenský železný nábytek

Členové klubu se snaží objekty opravovat a zvelebovat všemi dostupnými prostředky. Často pomocí vlastního umu na úkor osobního volného času. Příkladem je David Beneš, který v garáži svého rodinného domu vyrábí dobový železný nábytek. Zašla se za ním podívat reportérka Jana Házová.

David Beneš nás uvedl do svého království. V jeho dílně to voní nátěrovými barvami.
„Vyrábím tady nábytek do objektu těžkého opevnění. Jedná se o stůl, taburet a také o postele do kanceláře velitele."

Část interiéru dělostřelecké tvrze Hanička by měla získat původní podobu z roku 1938

Povrchová část

Dělostřelecká tvrz Hanička se vrátí do podoby z roku 1938, kdy měl celý objekt pomoci střežit hranice Československé republiky před vpádem německých vojsk. Při přestavbě původní tvrze na protiatomový kryt, která začala v roce 1979 a skončila 4 roky po sametové revoluci, byly totiž některé povrchové objekty upravovány a následně zavezeny. 

Co jej vedlo k tomu, aby vyrobil takový historický nábytek sám doma v dílně?
„Tyto věci se do současné doby nikde nedochovaly. A zůstala pouze výkresová dokumentace. Na jejím základě se dají s využitím současných výrobních prostředků tyto věci vyrábět."

A hned doplňuje co je právě v jeho dílně k vidění:
„Jsou to části postele. Čelo postele, příruby pro pelest a vzadu je polička. Tady je pelest a opřený samotný rošt, na kterém velitel spal. Jelikož v objektech československého opevnění byly špatné klimatické podmínky, tak se projektanti snažili věci navrhovat tak, aby co nejdéle vydržely. A nemusely absolvovat nějakou dlouhodobější údržbu."

David Beneš v garáži svého rodinného domu vyrábí dobový vojenský železný nábytek

Kolik práce má ještě David Beneš před sebou?

„Je to ještě hodně věcí. Co se týče nábytku, tak stolků a taburetů mělo být daleko víc. A postelí vlastně také. Tohle je velitelská postel. Není to přímo do bunkru k nám do Odolova, ale je to na bunkr TS 20, což je kousek odtud. Kolegové mne poprosili, jestli bych jim onu postel nevyrobil. A potom mě čeká výroby pro nás."

Kolik kusů historického vojenského nábytku se tedy bude vyrábět?
„Počet nábytku ve srubu záležel na počtu vojáků a místností. Takže například u nás na objektu TS 26 bylo 14 lůžek plus jedno pro velitele. A to vše mne do budoucna čeká. To musím víceméně sám vyrobit."

Dobrošovská pevnost, jedno z největších zimovišť netopýrů, projde rekonstrukcí. Potrvá tři roky

Revitalizace pevnosti Dobrošov - vizualizace

Osudová osmičková výročí v Čechách zahájila před 400 lety v roce 1618 krvavá třicetiletá válka. Co vše na Náchodsku odehrálo během oněch osmičkových výročí? Jen za 20. století jsou to roky 1918, 1938 a 1968.

Dál si prohlížíme kovové šuple a stůl pro velitele srubu.
„Nahoru ještě přijde guma. A letos se budou také dělat k nám na objekt původní mříže do vstupu. Protože ty, které jsou tam nyní, jsou poválečné. Tak budu dělat repliku originálních mříží."

Kovový nábytek bude k vidění od začátku letošní turistické sezóny a to na bunkrech TS 20 a TS 26 v Odolově.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související