Dáte si lízačku? V Dolním Němčí ukázali tradiční výrobu švestkových povidel

5. září 2021 17:01

Ochutnat takzvanou lízačku mohli v sobotu zájemci v Dolním Němčí na Uherskohradišťsku.

Členky ženského sboru Tetičky v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí ukazovaly, jak se vařila povidla za časů našich babiček.

"Vaří se to zhruba dvanáct, patnáct hodin. Začínáme brzy ráno a třeba loni jsme končili o půl noci, protože trnky byly vodnaté, tak se to dlouho vypařovalo. Ale myslím, že dnes to do deseti zvládneme," odhadovala hlavní organizátorka vaření trnek Marie Ježková.

Čerstvě uvařená povidla budou moct ochutnat návštěvníci Slováckých slavností vína, která se příští víkend konají v Uherském Hradišti.

Spustit audio

Související