Dáte si lízačku? V Dolním Němčí ukázali tradiční výrobu švestkových povidel
Ochutnat takzvanou lízačku mohli v sobotu zájemci v Dolním Němčí na Uherskohradišťsku.
Členky ženského sboru Tetičky v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí ukazovaly, jak se vařila povidla za časů našich babiček.
"Vaří se to zhruba dvanáct, patnáct hodin. Začínáme brzy ráno a třeba loni jsme končili o půl noci, protože trnky byly vodnaté, tak se to dlouho vypařovalo. Ale myslím, že dnes to do deseti zvládneme," odhadovala hlavní organizátorka vaření trnek Marie Ježková.
Čerstvě uvařená povidla budou moct ochutnat návštěvníci Slováckých slavností vína, která se příští víkend konají v Uherském Hradišti.
Související
-
18 let čekal na trnky. Když se urodily, tak mu tunu ukradli zloději, sadař vypálí aspoň zbytek
Sadař v Bohuslavicích u Zlína přišel o asi tisíc kilogramů trnek a pravděpodobně pachatele viděl.
-
Tradiční sušírna usuší na křížaly 25 kilo jablek za dva dny
Ve Vlachovicích na Zlínsku pečují o historické sušírny ovoce.
Nejnovější zprávy
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.