Dáte si lízačku? V Dolním Němčí ukázali tradiční výrobu švestkových povidel
Ochutnat takzvanou lízačku mohli v sobotu zájemci v Dolním Němčí na Uherskohradišťsku.
Členky ženského sboru Tetičky v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí ukazovaly, jak se vařila povidla za časů našich babiček.
"Vaří se to zhruba dvanáct, patnáct hodin. Začínáme brzy ráno a třeba loni jsme končili o půl noci, protože trnky byly vodnaté, tak se to dlouho vypařovalo. Ale myslím, že dnes to do deseti zvládneme," odhadovala hlavní organizátorka vaření trnek Marie Ježková.
Čerstvě uvařená povidla budou moct ochutnat návštěvníci Slováckých slavností vína, která se příští víkend konají v Uherském Hradišti.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější zprávy
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.