Dáte si lízačku? V Dolním Němčí ukázali tradiční výrobu švestkových povidel

5. září 2021 17:01

Ochutnat takzvanou lízačku mohli v sobotu zájemci v Dolním Němčí na Uherskohradišťsku.

Členky ženského sboru Tetičky v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí ukazovaly, jak se vařila povidla za časů našich babiček.

"Vaří se to zhruba dvanáct, patnáct hodin. Začínáme brzy ráno a třeba loni jsme končili o půl noci, protože trnky byly vodnaté, tak se to dlouho vypařovalo. Ale myslím, že dnes to do deseti zvládneme," odhadovala hlavní organizátorka vaření trnek Marie Ježková.

Čerstvě uvařená povidla budou moct ochutnat návštěvníci Slováckých slavností vína, která se příští víkend konají v Uherském Hradišti.

Spustit audio
    • SportPromo_Kam na výlet ve Zlínském kraji_léto_2100x700.jpg
      Kam na výlet
    • SportPromo_Na pohovce Jožky Kubáníka_Zlín_2100x700.jpg
      Na pohovce Jožky Kubáníka
    • Záhady a tajemství Zlínského kraje, pořad Zlín, SportPromo, zahady-tajemstvi_2100x700.jpg
      Záhady Zlínského kraje
    • Rodáci známí neznámí, pořad Zlín, SportPromo, rodaci_2100x700.jpg
      Rodáci známí neznámí

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější zprávy

    E-shop Českého rozhlasu

    Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

    Jan Rosák, moderátor

    slovo_nad_zlato.jpg

    Slovo nad zlato

    Koupit

    Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.