Daruj kelímek, přispěj na dobrou věc. Na vánočních trzích v Brně můžete darovat peníze i pomocí kelímku

28. listopad 2022 14:15

Kdo v Brně vypije svařené víno, punč nebo třeba horký mošt, může přispět na dobrou věc. Vánoční trhy v centru města jsou totiž letos spojené s novou benefiční akcí. Její hlavní měnou jsou zdobené plastové kelímky na nápoje, za které lidé platí zálohu padesát korun. Té se můžou vzdát a na speciálních sběrných místech přispět jedné z osmnácti pomáhajících organizací.

„Kelímek jsem věnovala na dětskou onkologii. Dneska jeden, včera jeden. Každý den přispívám,“ říká paní u sběrného stánku. Darovat můžete například na podporu udržitelnosti, zvířat i humanitární pomoc.

Jeden z lidí, kteří tuto sbírku vymysleli, je Adam Vodička. Mají s ní už drobné zkušenosti. „Bylo to technicky vzato letos v lednu. Lidé přicházeli na stánky s občerstvením a kupovali si jenom samotné kelímky, aby je následně darovali u stánku Daruj kelímek. Vybrali jsme asi 130 tisíc korun. Ale to hlavní byl poměr – každý pátý kelímek šel do tohoto projektu. Letos bychom si přáli přiblížit se milionovým částkám, aby to u těch organizací zarezonovalo.“

Kelímková sbírka skončí v lednu na Tři krále, až zavřou poslední stánky s jídlem a pitím na brněnských trzích.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související