Další rána pro spuštění finálních komerčních DAB+ multiplexů v Česku

2. únor 2023

Český telekomunikační úřad zastavil na poslední chvíli veřejnou konzultaci k chystaným DAB+ multiplexům, které umožní rozvoj digitálního rozhlasového vysílání i pro privátní rádia. Dosavadní předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková ji totiž zahájila bez vědomí zbytku úřadu. Ve středu 1. února o tom informovala ČTK.

ČTÚ podle nového předsedy Rady Marka Eberta letos čeká vypsání aukce kmitočtů pro celoplošné i regionální komerční digitální rozhlasové sítě. Veřejnou konzultaci podmínek na poslední chvíli vypsala předchozí předsedkyně Hana Továrková bez vědomí dalších členů rady. Ebert chce konzultaci zastavit a podmínky nejprve probrat s potenciálními zájemci. V praxi se tímto krokem celý proces digitalizace privátních rádií opět zpozdí.

Telekomunikační regulátor připravil plán, podle kterého by měly fungovat v České republice tři celoplošné sítě, z nichž jednu už provozuje veřejnoprávní rozhlas, a k dispozici by bylo až sedmadvacet regionálních multiplexů. Zatímco u nás tak posluchači na spuštění komerčních programových nabídek s finálními parametry stále čekají – stávající sítě fungují pouze na bázi individuálních přídělů, sousední Sasko zahálí digitální boom již na jaře.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související