Dálnice u Dobré je zdarma, počet aut v obci se mírně snížil

8. únor 2019 14:14

Obyvatelé obce Dobrá na Frýdecko-Místecku se měli už měsíc těšit ze snížení počtu aut na hlavní silnici. Při jízdě po nedaleké dálnici až ke křižovatce u nošovické průmyslové zóny totiž od nového roku není nutná dálniční známka. Zjišťovali jsme, jestli už řidiči skutečně jezdí mimo centrum podbeskydské obce.

Uprostřed Dobré je přechod se semaforem, na kterém si mohou chodci pomocí tlačítka zastavit provoz. Jakmile naskočí řidičům červená, tak z každého směru zastaví minimálně tři auta. A to není špička. „Auto za autem tady jezdí před začátkem ranní směny a potom po 14. hodině,“ připomíná pan Hubert blízkou průmyslovou zónu v Nošovicích, ve které pracují tisíce lidí, a velká část z nich dojíždí autem.

Právě kvůli nim chtěla obec, aby na přilehlé dálnici nemusela platit dálniční známka a ti, kteří přijíždějí do práce od Frýdku-Místku, nebyli nuceni jezdit přes centrum Dobré. „Nákladní nad 12,5 tuny sice tudy nesmí několik let jezdit, což se nám podařilo přesvědčit, ale osobní auta toto neřeší a všichni jedou přes Dobrou,“ říká místostarosta Milan Stypka (SNK).

Na chodníku před obecním úřadem vysvětluje celou anabázi se stavbou obchvatu a také s žádostí o zrušení povinnosti používat dálniční známku. To se povedlo po letech urgencí až na začátku tohoto roku. „Máme zpětnou vazbu od některých občanů, že opravdu pociťují, že těch aut ubylo. Zatím to je možná v desítkách, jo,“ dodává místostarosta.

Dálnice kolem Dobré je už bez poplatku

Uprostřed obce vidím trafiku s malou prodejnou ovoce a zeleniny. Tady mají určitě velký přehled o tom, jak to na té hlavní silnici jezdí. Snížil se ten počet těch aut? „Trošku možná, možná, ale jenom trochu. Tak je to skoro stejné,“ říká za pultem paní Václava a podobně to vidí další lidé, které jsem v centru obce oslovil.

Ministerstvo dopravy prostřednictvím mluvčí Lenky Rezkové tvrdí, že s bezplatnou dálnicí okolo Dobré souhlasilo až po žádosti rezortu životního prostředí. „Důvodem byla zhoršená kvalita ovzduší v obci Dobrá, která byla způsobená intenzivní automobilovou dopravou,“ říká mluvčí.

A k tomu přitakává i místostarosta Stypka, který doufá, že bezplatná dálnice aspoň vyváží nárůst počtu aut kvůli rozvoji průmyslové zóny.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související