Dalešická přehrada nikdy nezamrzá. Lodí se tak po ní svezete i v zimě

3. březen 2014

Po celou zimu - každou neděli až do 23. března - brázdí hladinu Dalešické přehrady na Vysočině loď jménem Horácko. Jako jediná v republice nabízí tato vodní plocha zimní vyhlídkové plavby, často doplněné atraktivním programem. Dalešická přehrada má totiž jednu zvláštnost – v zimě nikdy nezamrzá.

Vodní nádrž Dalešice leží jihovýchodně od Třebíče. Je dlouhá 22 km a její součástí je i dolní nádrž Mohelno. Slouží jako přečerpávací nádrž. Proto její hladina během dne kolísá i o více než 2 metry. A to je ten důvod, proč přehrada nezamrzá a proč po ní i v zimě mohou jezdit lodě.

Od začátku roku 2012 jezdí po přehradě vyhlídková loď Horácko. Je dlouhá 22 metrů a pojme 115 pasažérů. Dolní část je krytá a cestující sedí pohodlně u stolků. Během jízdy je jim k dispozici i malý bar. Horní nekrytá vyhlídková paluba pak nabízí ničím nerušený výhled na přehradu a její okolí.

Další z pohledů z vyhlídkové paluby

Po celou plavbu dostávají cestující od kapitána lodi výklad nejen o lodi a Dalešické přehradě, ale i o zajímavostech v jejím okolí. Za zmínku stojí například Wilsonova skála, jejíž tvar prý z určitého pohledu odpovídá profilu někdejšího slavného amerického prezidenta.

Podrobné informace o jednotlivých plavbách najdete na internetových stránkách www.dalesickaprehrada.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.