Dabér Bohdan Tůma: Musel jsem si vymyslet pseudonym, aby mě neškrtali z obsazení

16. září 2020

Pod jménem Bohdan Tůma i pseudonymem Roman Novotný se ukrývá jedna a ta samá osoba. Zkušený dabér, který pravidelně namlouvá špičkové zahraniční herce. Svůj hlas ale propůjčuje i žluté postavičce v animovaném seriálu Simpsonovi nebo jiné animované postavičce z televizní reklamy.

Krycí jméno Roman Novotný si Bohdan Tůma vytvořil z nutnosti. „Pseudonym jsem si vymyslel kdysi dávno. Tenkrát nebylo mnoho těch, kteří by dabing uměli, byli proto hodně a velmi často obsazováni ti samí lidé. Samozřejmě se jména objevovala v titulcích a jméno Bohdan není úplně běžné. Začali mě proto z obsazení škrtat, abych se tam neobjevoval moc často,“ říká.

„Pseudonym vznikl složením dvou jmen. Chtěl jsem si vzít jméno po tatínkovi, ten se ale jmenuje stejně jako já, Bohdan,“ směje se dabér, který si nakonec vypůjčil jméno bratra a příjmení maminky za svobodna.

Filmy pro dospělé

Dabingu se Bohdan Tůma věnuje od mládí, přehled o svých rolích proto již dávno ztratil. „Pouze vím, že jsem začínal ve svých 15 letech a to mě pan režisér téměř vyhodil, protože jsem nebyl schopný říct ani dobrý den,“ říká s úsměvem. „Ze studia jsem vylezl úplně vyřízený a říkal jsem si, že tohle nechci nikdy dělat,“ směje se.

V dabingu, který se snaží vždy trefit na první čtení, si vytvořil vlastní systém: „Mám sluchátka, kde slyším originální zvuk. Fotografickou pamětí si uložím do mozku první tři slova věty a koukám se na obraz. Chytím, kdy postava začíná mluvit, řeknu první tři slova a pak očima sklouznu do textu. Dál vizuální orientace přeskočí na sluchovou a řídím se ušima. Čtu a očima přejedu až na konec repliky, kde si zase uložím do paměti poslední tři slova. Nakonec se podívám na obraz a trefuju se, aby moje a originální mluvení skončilo stejně,“ popisuje svůj fígl Bohdan Tůma.

Asi jen málokdo ví, že známý dabér v 90. letech namlouval také snímky pro dospělé. „Dělali jsme to, protože nabízeli vynikající honoráře. Dabovali jsme standardně dialogy, ta část se vzdechy se střihla a vzala z originálu, kolikrát jsme ji ani neviděli,“ říká se smíchem.

Hlas zeleného mimozemšťana

Zahraniční herce si Bohdan Tůma pro dabování dělí na těžší a lehčí. „Mám jednu extra těžkou figuru, kterou mluvím, a to je Jim Carrey. Ten už v dnešní době ale natáčí filmy a seriály, které jsou seriózní. Jeho začátky jako Maska nebo Blbý a blbější byly ale hodně těžké,“ říká.

Mezi jeho další dabingové role patří také Denzel Washington, Wesley Snipes nebo šerif Wiggum ze Simpsonů. Namlouvá i zeleného mimozemšťana z reklamy na internetový obchod s elektronikou. „Hlas mimozemšťana jsem vymyslel já. Tehdy se firma chtěla zviditelnit, zadala proto rádiu požadavek na vytvoření zajímavé hlasové polohy. Nabídl jsem několik variant, nejvíce se ale líbil Cartman, postavička ze seriálu South Park, kterého jsem zrovna daboval,“ říká. „Každou chvíli po mě někdo chce namluvit vzkaz do telefonu, někdo to má dokonce jako zvonění,“ směje se.

Pečuje Bohdan Tůma o svůj hlas? A co si myslí o úrovni českého dabingu? Dozvíte se v záznamu pořadu.

Spustit audio