Cyklisté vyráží na valašské vrcholy. Putování už kopírují na dvaceti místech v Česku i na Slovensku

Cílem akce s názvem Vrchařská koruna Valašska je zdolání dvaceti valašských vrcholů na kole do konce listopadu. Už zítra tak startuje 6. ročník cykloturistické akce pro všechny milovníky výletů na kole do přírody.

Je to akce, která láká stovky lidí. Loni se tak přihlásilo 955 účastníků. A cílem je od 30.3 do 30.11 zdolat dvacet valašských kopců.

Jde přitom o cykloturistický projekt, není to závod.

Držitelem Vrchařské koruny Valašsska je každý, kdo zdolá na jízdním kole všech 20 předepsaných vrcholů. Jako důkaz je třeba na každém vrcholu se vyfotit tak, aby bylo patrné, že jde o daný vrchol, a pak poslat všech 20 fotografií.

A místa, které musí lidé na klech zdolat, se každý rok mění. „Letos jde proti loňsku o dvacet jiných míst. Třináct je přitom úplně nových,“ říká jeden z pořadatelů Michal Horský. Mezi letošní cíle patří třeba kaplička na Papradné, Kelčský Javorník, hrad Lukov, tanečnice nebo Vartovna.

Letos poprvé se také mohou akce ve vedlejší kategorii účastnit lidé na elektrokolech.

A i když nejde o závod, někteří účastníci se snaží vrcholy zdolat co nejrychleji. Loni tak na to absolutní vítěz Antonín Líbl potřeboval přes dvacet šest hodin, což je zatím i rekord všech ročníků. „Na Rusavě jsem se stavil na zábavě a dal si panáčka. Pak jsem si uvědomil, že mám před sebou jenom poslední čtyři vrcholy a tak jsem to stihl,“ říká.

Vrchařská koruna Valašska se už stala vzorem pro další regiony v Česku a na Slovensku. A letos se jede také Vrchařská koruna Zlínska.

Související