Cyklisté bourají v kraji častěji. Srážejí se více mezi sebou, problém je i alkohol

Dopravních nehod s účastí cyklistů ve Zlínském kraji v letošním roce přibylo.

Od začátku roku jich bylo podle předběžných statistik celkem 197, loni za stejné období 174 nehod, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Lenka Javorková. Tři cyklisté letos při nehodách zemřeli, stejně jako v loňském roce.

"S rozvojem cyklostezek přibývá na cyklostezkách nejenom cyklistů, ale podle dopravních policistů roste i počet střetů mezi cyklisty či jinými účastníky provozu na cyklostezkách. Střet dvou cyklistů s tragickým následkem řeší od uplynulého týdne vsetínští policisté," uvedla mluvčí.

Nehoda se stala ve čtvrtek večer na cyklostezce Bečva. Jedenapadesátiletý muž jel ve směru od Rožnova pod Radhoštěm na Zubří. "Přejel přes dřevěný most, pak ale nezvládl průjezd ostrou levotočivou zatáčkou a přejel do protisměru, kde narazil do protijedoucí třiadvacetileté cyklistky. Muž, který neměl na hlavě přilbu, upadl po střetu na komunikaci, kde zůstal ležet v bezvědomí. S těžkým poraněním hlavy byl převezen vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Ostravě, kde na následky zranění druhý den zemřel," uvedla mluvčí.

Do valašských kopců stále častěji vyjíždějí lidé na elektrokolech. Už nejsou doménou seniorů

Elektrokolo, ilustrační foto

Jsou rychlejší, cyklistům dokáží pomoci třeba do prudkého kopce, lidé na nich ujedou mnohem více kilometrů.

Mladá žena utrpěla drobné zranění. Dechová zkouška u ní požití alkoholu vyloučila. "Zda byl pod vlivem alkoholu cyklista, budeme vědět až z výsledků odběru krve. Z dosavadního šetření ale vyplývá, že cyklista mohl být při jízdě alkoholem ovlivněn," řekla Javorková.

Cyklisté by podle ní měli mít na paměti, že na stezkách platí stejná pravidla jako v silničním provozu, kde jsou všichni povinni se chovat ohleduplně a ukázněně, aby neohrožovali život, zdraví nebo majetek osob ani ten jejich. "Provoz na cyklostezkách rok od roku houstne. Obecně platí, že čím je provoz hustší, tím důsledněji je potřeba pravidla dodržovat," uvedla mluvčí.

 Při letošních nehodách, u kterých byli cyklisté, jich bylo 21 zraněno těžce a 154 lehce. "Celkem 56 cyklistů bylo v době dopravní nehody pod vlivem alkoholu. Co se týká zavinění, tak letos cyklisté zavinili 133 nehod, téměř 70 procent, z toho ve 49 případech byli pod vlivem alkoholu," uvedla Javorková. Nehoda na cyklostezce u Zubří je podle ní letošní 15. smrtelnou dopravní nehodou ve Zlínském kraji.

autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK

Související