Cukrovku si většinou sami nezjistíme. Nebolí

14. listopad 2017

Světový den diabetiků připadá na 14. listopad. To se narodil kanadský lékař, chirurg a filozof Frederick Grant Banting - člověk, který se svým spolupracovníkem objevil léčebné účinky inzulinu. Za svou práci dostal Nobelovu cenu. Pro silné cukrovkáře je inzulín nezbytnou součástí léčby. Do poradny přišla lékařka Irena Zimenová.

Cukrovka (diabetes) je vážné onemocnění, proto bychom ho neměli podceňovat. Musí se při něm dodržovat správná životospráva a také myslet na pravidelné dávky inzulínu. V horších případech může při této nemoci dojít ke ztrátě zraku nebo amputaci končetiny.

Cukrovka je v některých případech dědičná, ovšem velká část populace, která trpí tímto onemocněním, jej má způsobené svým životním stylem a hlavně obezitou a v tomto případě se i s cukrovou dá poměrně úspěšně bojovat.

Toto onemocnění se může vyskytovat v každém věku. Postihuje jak muže, tak i ženy.

„Když je člověk zdraví, cítí se dobře, tak proč by chodil k lékaři. To je pochopitelné, ale prevence je potřebná,“ upozorňuje lékařka Irena Zimenová.

Toto onemocnění nebolí. Jsou ale příznaky, které by nás měli varovat, případně dovést k lékaři. Při cukrovce bývá člověk často unavený, potí se, má větší žízeň, špatně vidí, zužují se mu cévy, neprokrvují se končetiny, špatně se hojí rány.

Důsledkem pak může být i infarkt nebo cévní mozková příhoda. Člověk musí dbát na dostatek pohybových aktivit, zdravý životní styl a vyváženou stravu. Ta by měla mít energetickou hodnotu úměrnou fyzické aktivitě.

Spustit audio