Čtyři měsíce na tom děláme a teď nám to zhatí. Zlínský hejtman protestuje proti systému rozdělování vakcín praktikům

20. květen 2021 10:35
Zprávy ze Zlínska

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš z hnutí ANO je nespokojený s počtem vakcín Moderna a systémem distribuce k praktickým lékařům. Chce se obrátit na premiéra i ministra zdravotnictví.

Zlínský kraj ostře nesouhlasí s novým systémem distribuce vakcín do ordinací praktických lékařů. Nově je bude rozvážet společnost Avenier.

Ve Zlínském kraji dosud vakcíny Moderna rozdělovaly nemocniční lékárníci. Praktičtí lékaři navíc získají méně vakcín než se původně předpokládalo. 

Praktici přitom ve Zlínském kraji vyočkovali více než 22 procent všech vakcín, které do kraje dorazily, to je nejvíc v republice.

Hejtman Radim Holiš z hnutí ANO se chce kvůli očkování obrátit přímo na premiéra i ministra zdravotnictví.

Praktičtí lékaři získají z nadcházející dodávky vakcín proti koronaviru od americké společnosti Moderna méně dávek, než na kolika se jejich sdružení dohodlo s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Na jednání minulý čtvrtek se premiér Babiš se šéfem Sdružení praktických lékařů Petrem Šonkou dohodli, že 50 tisíc z nich půjde do ordinací praktiků, zbylých 20 tisíc pak do očkovacích center na přeočkování lidí druhými dávkami. Nakonec ale praktičtí lékaři získají jen 37 tisíc dávek, navíc v této první várce se dostane zhruba na 185 ordinací.

autoři: Veronika Žeravová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související