Čtení na cestu. V knihovně na pardubickém nádraží si vyberete knížku zadarmo

23. březen 2019 08:15
Kniha do vlaku. Na pardubickém nádraží je nová knihovnička

V pardubické nádražní hale je nová knihovnička. Má tvar písmene K a je na ní nápis Kniha do vlaku. Cestující si z ní můžou knihy libovolně brát nebo nabídnout vlastní.

„Je to celostátní projekt, do kterého je zapojeno už asi kolem stovky knihoven, takže pokud si u nás knížku vezmete nebo půjčíte, tak ji můžete vrátit do jakéhokoliv stojanu na nádraží, které je do projektu zapojeno. Knihu si můžete i nechat,“ vysvětluje Monika Pilařová

Jedná se převážně o knihy, které jsou vyřazeny z knihovního fondu. Nejvíce beletrie, ale své místo v knihovničce má i naučná literatura. „Co se týče rozložení čtenářů na věkové kategorie, tak si tu vyberou převážně dospělí, ale jsou tu i pohádky od Baara,“ říká Pilařová.

Podle ní je o projekt velký zájem a knížky rychle mizí. Je proto možné i knihy, které vyřadíte doma, dát k dispozici pro doplnění knihovničky.

Rozebralo se už 200 knih

Stojan je na nádraží zhruba týden a za tu dobu již pracovníci knihovny doplnili čtyřikrát a pokaždé uložili přes 50 knih.

„Je to báječný, to je stejně tak dobré jako piána na ulicích,“ pochvaluje si cestující Stanislav Krupař. „Vybral jsem si čtyři knížky a jsem úplně nadšený, protože to jsou čtyři díly z edice KOD od Fritze Steubena. Já je pak vrátím zpátky, nebo možná za ně přinesu jinou.“

Kniha do vlaku je společným projektem českých knihoven a vlakových nádraží v celé České republice.

Spustit audio

Související