Crostoli – italské „boží milosti“

Vánoce za námi a půst daleko - to je přesně to období, kdy je povoleno uvolnit opasky a pochutnat si na masopustních dobrotách. V Apetýtu nás čeká týden plný fašankových pochoutek, které možná neznáte.

Budete potřebovat:

  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 vejce
  • 2 lžíce grappy nebo rumu
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce strouhané citrónové kůry
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • vanilka
  • 2-3 lžíce studené vody
  • olej na smažení
  • cukr na obalení

Postup:

  1. Na pracovní plochu dáme prosátou mouku.
  2. Uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce, přidáme alkohol, olej, citrónovou kůru a šťávu a cukr s vanilkou.
  3. Konečky prstů směs propracováváme tak, aby se postupně spojila.
  4. Těsto pak jemně prohněteme, aby bylo hladké a elastické.
  5. Rozdělíme na čtyři části, které zabalíme do sáčků a necháme odpočívat asi hodinu.
  6. Pak vezmeme těsto, pomoučíme a lehce rozválíme a protáhneme asi 3x strojkem na nudle (těsto průběžně překládáme, v závěru by mělo být tenké asi 1,5 mm).
  7. Nakonec ho rozřežeme rádýlkem na proužky, které smažíme asi 3 minuty v rozpáleném oleji.
  8. Necháme okapat na papírových utěrkách a pocukrujeme.
autor: Zuzana Plíšková