Conchinita pibil (vepřové maso po yucatánsku)

Další díl seriálu receptů Mexiko na Moravě. V minulém díle jsme se naučili připravovat kukuřičné tortilly, které jsou základem mexické kuchyně.

První díl: Tortilla de maíz (kukuřičná tortilla)

Budete potřebovat:

  • 1 kg krkovice nebo vepřového ramínka
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g pasty achiote
  • 0,5 l šťávy z pomerančů
  • šťáva ze 3 limetek
  • 1 lžička soli
  • špetka mletého pepře
  • oregáno podle chuti
  • čerstvý zelený koriandr
  • 1 červená cibule

Postup:

  1. Maso nakrájíme na cca 5 cm velké kostky, osolíme, opepříme a potřeme česnekem.
  2. Kostku achiote rozmícháme v pomerančové a limetkové šťávě.
  3. Tuto červenou marinádu přidáme k masu a necháme nejlépe přes noc uležet.
  4. Dno zapékací mísy vyložíme pečícím papírem, pak přidáme maso i s marinádou, zasypeme oreganem, přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů 3 hodiny.
  5. Po upečení maso vidličkou natrháme na vlákna a servírujeme na teplých tortilách.
  6. Na závěr můžeme posypat nakrájenou červenou cibulkou a čerstvým zeleným koriandrem.

Vynikající je také verze s kuřecím masem. Postup přípravy je stejný. Toto jídlo se dobře připravuje pro větší množství lidí a proto nesmí chybět na žádné opravdové mexické fiestě, tedy oslavě.