Conchinita pibil (vepřové maso po yucatánsku)
Další díl seriálu receptů Mexiko na Moravě. V minulém díle jsme se naučili připravovat kukuřičné tortilly, které jsou základem mexické kuchyně.
První díl: Tortilla de maíz (kukuřičná tortilla)
Budete potřebovat:
- 1 kg krkovice nebo vepřového ramínka
- 4 stroužky česneku
- 50 g pasty achiote
- 0,5 l šťávy z pomerančů
- šťáva ze 3 limetek
- 1 lžička soli
- špetka mletého pepře
- oregáno podle chuti
- čerstvý zelený koriandr
- 1 červená cibule
Postup:
- Maso nakrájíme na cca 5 cm velké kostky, osolíme, opepříme a potřeme česnekem.
- Kostku achiote rozmícháme v pomerančové a limetkové šťávě.
- Tuto červenou marinádu přidáme k masu a necháme nejlépe přes noc uležet.
- Dno zapékací mísy vyložíme pečícím papírem, pak přidáme maso i s marinádou, zasypeme oreganem, přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů 3 hodiny.
- Po upečení maso vidličkou natrháme na vlákna a servírujeme na teplých tortilách.
- Na závěr můžeme posypat nakrájenou červenou cibulkou a čerstvým zeleným koriandrem.
Vynikající je také verze s kuřecím masem. Postup přípravy je stejný. Toto jídlo se dobře připravuje pro větší množství lidí a proto nesmí chybět na žádné opravdové mexické fiestě, tedy oslavě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.