Čokoládový dezert

Okusit kousek Francie nemusí být náročné ani na cestování ani na čas. Za francouzskými jídly, sýry, dezerty i víny se zájemci mohou vypravit do brněnské Otevřené zahrady v Údolní ulici.

V sobotu 13. dubna se v Otevřené zahradě uskuteční 25. ročník festivalu Bonjour Brno. Kromě čtyřchodového francouzského menu budou k ochutnání také čokoládové lanýže. Přímo na místě je připraví Tereza Navrátilová z malé brněnské čokoládové manufaktury, do které jsme zavítali také s dnešními apetýtovými recepty.

Na čokoládový dezert potřebujete:

  • 100 ml vysokoprocentní smetany
  • 250 g čokolády (ideálně belgické čokoládové čočky)
  • ½ dcl vaječného likéru nebo jiného alkoholu
  • sušené drcené maliny, rozinky či jiné sušené ovoce
  • na ozdobení i čerstvé ovoce

Postup:

  1. Smetanu odvážíme a dáme ohřívat na sporák na 90 stupňů.
  2. Smetana se nesmí vařit.
  3. Odvážíme si čokoládu.
  4. Jakmile se ze smetany zvedá pára, odstavíme ji ze sporáku a vložíme čokoládu.
  5. Bez míchání pohybujeme hrncem tak, aby se smetana a čokoláda samovolně spojily.
  6. Posléze vymícháme stěrkou.
  7. Přidáme a vmíchám vaječný likér nebo jiný alkohol a také sušené drcené maliny, nebo jiné sušené či kandované ovoce, dle chuti.
  8. Naléváme do malých skleniček, po vychladnutí (nejlépe v pokojové teplotě) ozdobíme čerstvým ovocem.  
zdroj: Tereza Navrátilová