Čokoládový dezert
Okusit kousek Francie nemusí být náročné ani na cestování ani na čas. Za francouzskými jídly, sýry, dezerty i víny se zájemci mohou vypravit do brněnské Otevřené zahrady v Údolní ulici.
V sobotu 13. dubna se v Otevřené zahradě uskuteční 25. ročník festivalu Bonjour Brno. Kromě čtyřchodového francouzského menu budou k ochutnání také čokoládové lanýže. Přímo na místě je připraví Tereza Navrátilová z malé brněnské čokoládové manufaktury, do které jsme zavítali také s dnešními apetýtovými recepty.
Na čokoládový dezert potřebujete:
- 100 ml vysokoprocentní smetany
- 250 g čokolády (ideálně belgické čokoládové čočky)
- ½ dcl vaječného likéru nebo jiného alkoholu
- sušené drcené maliny, rozinky či jiné sušené ovoce
- na ozdobení i čerstvé ovoce
Postup:
- Smetanu odvážíme a dáme ohřívat na sporák na 90 stupňů.
- Smetana se nesmí vařit.
- Odvážíme si čokoládu.
- Jakmile se ze smetany zvedá pára, odstavíme ji ze sporáku a vložíme čokoládu.
- Bez míchání pohybujeme hrncem tak, aby se smetana a čokoláda samovolně spojily.
- Posléze vymícháme stěrkou.
- Přidáme a vmíchám vaječný likér nebo jiný alkohol a také sušené drcené maliny, nebo jiné sušené či kandované ovoce, dle chuti.
- Naléváme do malých skleniček, po vychladnutí (nejlépe v pokojové teplotě) ozdobíme čerstvým ovocem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.